Напунити се витаминима биљкама из природе.
Само ако живите у складу са природом, можете доћи до правог здравља. Самоникле биљке у вашем дворишту права су ризница витамина и минерала неопходних за људско тело.
Прочитајте још: У пролеће једите што више ЗЕЉА: Много витамина и мало калорија
Већину тих биљака сматрамо "коровом", али ако их припремите на одговарајући начин добићете бесплатну и укусну храну која је у стању да потпуно опорави ваше тело.
Тушт
Зову је још и бљушт, тушањ, тушац и портулак. Права звезда међу самониклим биљкама је - тушт, Портулаца олерацеа. Тушт је права ризница омега-3 масних киселина толико битних за наше здравље. Постоји велика вероватност да ова биљка управо сада расте у вашем дворишту, јер према статистици, он је најпроширенији "коров" на свету.
Тушт је минијатурна биљка, са сочним меснатим листовима и црвенкастим стабљикама. Расте као самоникла биљка у двориштима, уз реке, потоке, канале и рубове шуме. Отпоран је на високе и ниске температуре и сушу, успева на лошем земљишту.
Прочитајте још: Како се пије ЗЕЛЕНИ ЧАЈ? 6 ствари треба обавезно да избегавамо
Одличан је извор антиоксиданата, витамина Ц, А, Б и Е те омега-3 масних киселина.
Права је ризница омега-3 киселина
Осим обиља омега-3 масних киселина, тушт садржи: шест пута више витамина Е од спанаћа, седам пута више бета-каротена него шаргарепа, 25 мг витамина Ц по шољици (20% препорученог дневног уноса) магнезијума, калцијума, железа, витамина Б2, калија, фосфора и мангана.
Тушт је врло користан уколико имате мокраћне или пробавне проблеме. Има антигљивично и антимикробно деловање. Користан је и код кожних болести - позитивно делује на акне, псоријазу и опекотине.
Прочитајте још: Попијте га већ данас: ЗЕЛЕНИ ЧАЈ је савршен за ових ПЕТ здравствених тегоба
Његово младо лишће и стабљике идеални су у салатама и сендвичима. Тушт је богат пектином, па се може користити за згушњавање супа и варива.
Маслачак
Вероватно сте већ упознати с здрављем које нуди маслачак. Не постоји двориште у којем није никао маслачак или два, али обично га доживљавамо само као цвеће или коров.
Фото: Пиxабаy
Лишће маслачка можете користити у салатама, супама и соковима. Можете га припремити на исти начин као спанаћ. Лишће и цвет маслачка можете осушити и правити од њих чај. Корен можете осушити и испећи, те га користити као замену за кафу, а од цвећа направити вино или мед.
Може се користити у супама, соковима, салатама
Маслачак има антиоксидативна својства и садржи спојеве тараxацин и тарацерин, заједно с инулином и левулином, захваљујући којим има изванредна лековита својства: делује као природан лаксатив и диуретик, помаже код надутости и едема, нормализује ниво шећера и холестерола у крви, побољшава апетит и стимулише рад желудца, чисти и регенерише јетру, помаже код опекотина и убода.
Прочитајте још: ХИПОКРАТОВ лек брише упорне гљивице које НАПАДАЈУ наш организам (РЕЦЕПТ)
Маслачак такође поседује антивирусна својства и може бити користан у борби против херпеса и АИДС.
Наша препорука је да младе листове маслачка добро оперете и додате у зелену салату. Осим што ће вам вратити снагу током пролећне малаксалости, маслачак је у стању да толико поправи имунитет да вам ни једна болест неће моћи ништа!
Коприва
Задња на листи, али не и мање важна, је коприва - уртица диоица. Испод њених листова крију се жалци - длачице које садрже мешавину спојева укључујући хистамин, серотонин и ацетилколин. Ако их дотакнете, длачице излију овај сок на кожу што изазива жарење. Управо због тога већина нас пре конзумирања кува коприву.
Фото: Пиxабаy
Прочитајте још: Зашто треба узети једну кашику МАСЛИНОВОГ УЉА сваког јутра? Позитивни ефекти за цео организам
Међутим, коприва се може користити и сирова - одстранити хемијске твари који изазивају жарење можете и потапањем у хладној води.
Коприва има висок удео гвожђа, калијума, мангана, калцијума и витамина А, Ц, Д и К. Једна шољица коприве вас опскрбљује са невероватних 1.790 ИУ витамина А, што је чак 300% препорученог дневног уноса.
Пре сваке употребе неких од ових биљака посаветујте се са лекаром.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ