Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ ИЗ ПРИРОДЕ

Оставите пушење цигарета уз ових 10 НАМИРНИЦА

Остављање ове лоше навике може представљати озбиљан проблем...

1665176001_meal-gb684e15ab_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Одвикавање од пушења је дуготрајан и компликован процес. У борби против никотинске зависности могу помоћи разне методе - јога, спорт, па чак и само хипноза. Правилна исхрана такође игра важну улогу у искорењивању лоше навике. Многе намирнице смањују жељу за цигаретом и помажу у уклањању никотина из организма. 

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Ђумбир

Исеците свеж корен ђумбира на мале комаде и носите га са собом. Чим пожелите да запалите цигарету, ставите парче ђумбира у уста и жваћите. Укус лековитог корена ће убити жељу за пушењем. Друга опција је да скувате чај од ђумбира са ме дом и лимуном. 

Горка чоколада

Тамна чоколада помаже у борби са стресом током одвикавања од никотина. Поред тога, мало парче горке чоколаде ће вам смањити апетит и спречити преједање - јер пре станак пушења често подразумева нападе глади и, као резултат, повећање тежине.

Броколи

Здрав, пун витамина, броколи смањује жељу за пушењем и помаже у елиминисању никотина из организма. Осим тога, ово поврће је нискокалорично, што је посебно важно за особе које не желе да се угоје након одвикавања од цигарета. 

Цимет

Прочитајте још: Поподневно спавање има бројне предности, али ево колико треба да траје како се не бисмо суочили са још већим умором

Уместо да запалите цигарету, нарколози саветују да одломите комад штапица цимета и жвацете га 10-15 минута - ово знатно смањује жељу за пушењем. Али чак и у случају ако не одолите искушењу, пушење вам ипак неће донети задовољство. Цимет оставља својеврсне опекотине на слузокожи, које у комбинацији са дуванским димом изазивају бол - ово није опасно по здравље, али је веома непријатно за пушача.

Млечни производи

Многи пушачи тврде да након конзумирања млечних производа, укус цигарета постаје за њих неподношљив. Попијте чашу кефира или млека пре пушења и уверите се сами. И то није све: млечни производи су одлични апсорбенти и помажу у уклањању никотина и других штетних супстанци из организма. 

Цитруси

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

У организму пушача никотин уништава витамин Ц и спречава његову апсорпцију. Конзумирајте лимун, грејпфрут и поморанџу како бисте надокнадили недостатак аскорбинске киселине. Осим тога, киселкаст укус цитруса смањује задовољство од пушења.

Целер

Целер је буквално створен за борбу против пушења. Он не само да квари укус цигарета, већ помаже и у смањењу зависности од никотина, нормализује крвни притисак и побољшава стање кардиоваскуларног система код пушача.

Јабуке

Када је човек нервозан, рука сама пође ка паклици цигарета. Лекари саветују да уместо тога грицкате јабуку - овај процес помаже у смањењу нервне напетости без штете по здравље. Осим тога, јабуке надокнађују недостатак оксалне киселине и гвожђа у организму пушача.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Плави патлиџан

Патлиџани садрже никотинску киселину, односно витамин ПП, због чега ефикасно смањују жељу за пушењем. Осим тога, никотинска киселина благотворно делује на нервни систем, ублажава напетост и стрес - а управо стрес често тера човека да запали цигарету. 

Вода

Чиста воде је добра за све људе, а за пушаче двоструко. Прво, након неколико гутљаја воде, укус цигарета делује непријатно. Друго, течност покреће метаболичке процесе и обнавља функционисање органа и система ослабљених пушењем. И треће, вода уклања токсине и отровне супстанце накупљене у организму пушача.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas