Недавно завршена америчка студија показала је да људи који једу чили папричице имају здравствене користи које им продужују живот.
У студији је истакнуто да те особе могу да рачунају на знатно смањење ризика од умирања од кардиоваскуларних болести или од рака.
Прочитајте још: ОВЕ НАМИРНИЦЕ никако не треба уносити пре спавања
Ранија истраживања показала су да чили, плод различитих тропских врста паприке, али и неких европских, може да делује противупално, антиоксидативно, против развоја рака, као и повољно на регулисање нивоа холестерола и триглицерида у крви.
Истраживачи су до користи чили папричица дошли анализирајући чак 4.729 ранијих истраживања, која су обухватила више од 570.000 људи из САД, Кине, Италије и Ирана. Досијеи тих људи садржавали су податке о њиховој исхрани, између осталог и склоности љутим папричицама, односно о томе да их можда никада не једу.
Љуте папричице смањују опасност од рака!
Након тога се испоставило да они који редовно једу љуте папричице, у односу на оне који их једу ретко или никада, у 26 одсто случајева ређе умиру од кардиоваскуларних болести, 23 одсто ређе умиру од рака и у 25 одсто случајева су мање склони умирању од болести.
Доктор Бо Xу, кардиолог из Кливленда и један од аутора, анализирајуће студије, истакао је да су још непознати тачни разлози и механизми који би могли објаснити ефекат чили папричица на здравље. Стога је немогуће рећи да ће веће конзумирање већих количина чили папричица продужити живот и смањити смртност посебно од кардиоваскуларних болести и рака.
Прочитајте још: У пролеће једите што више ЗЕЉА: Много витамина и мало калорија
Нова истраживања требало би да утврде које врсте чилија су можда боље у спречавању болести од неких других, а посебно је мистериозно остало који тачно састојак или састојци или чак, комбинација састојака доводи до боље отпорности на наведене болести.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ