Ако желите направити дивну љутеницу без употребе конзерванса можете то направити уз помоћ овог рецепта.
Користећи наведени рецепт добити ћете око 2 кг љутенице. Састојци који ће вам требати:
2 кг црвене паприке
1 кг парадајза
5 чешња белог лука
2 кашике љуте млевене паприке
1 везица свежег першуна
150 мл уља
2 велике кашике оцта
1 мала кашичица шећера
соли по жељи
Упутство за припрему љутенице:
Паприке оперите и испеците на роштиљу или на плеху у штедњаку. Након што се испеку ставите их у пластичну посуду и добро поклопите те оставите да се мало охладе. Након неких 10 минута паприке огулите, преполовите и очистите од семенки те очистите од петељки. Очишћене паприке помоћу ножа нарежите на мање делове.
У посуду ставите воду коју ћете ставити на штедњак и пустите да прокуха. У другу посуду ставите парадајз те га прелијте с прокуваном водом односно бланширајте. Након што сте прелили парадајз са водом извадите и огулите од кожице. Нарежите га на мање делове једнаке величине као и паприке коју сте претходно припремили.
Бели лук очистите и нарежите на мале комаде или самељите помоћу сецкалице.
У посуду ставите парадајз, бели лук и додајте млевену љуту паприку.
У другу посуду ставите уље и загријте га на умереној ватри те додајте претходно очишћењу паприку. Печену паприку у уљу попржите 10 минута те додајте претходно измешану смесу парадајза, белог лукаи млевене љуте паприке. Смањите јачину ватре и оставите да све полако кува око сат времена. Повремено промешајте смесу како не би загорила.
10 минута пре него што је љутеница готова, додајте сол и першин. Першун оперите и насецкајте на мање делове пре него што га додате.
Љутеницу кувајте још 10 минута док смеса не постане густа и компактна.
Стакленке стерилизујте у пећници на 200°Ц на 10 минута. Врућу љутеницу улијте у стерилизиране стаклене тегле и добро их затворите.
Оставите тегле да се охладе, а пре тога их прекријте с крпом док се хладе.
Након што су се охладиле тегле ставите на хладно и мрачно место.