Једна од великих предности батата је његова лака припрема, омогућена његовим универзалним укусом и великој количини влакана.

Када се расече батат више личи на шаргарепу него на кромпир јер је наранџасте боје, а и сама биљка је издуженог облика налик дебљој шаргарепи. Укус не личи ни на једну од ове две намирнице, па га и не треба мешати са кромпиром.
У сваком случају, слатки кромпир или батат последњих година постаје део и наше трпезе, након што је прошао дуг пут од јужне и централне Америке, одакле води порекло, преко Новог Зеланда, Кине и Јапана, па све до Индије и Уганде, где такође постоје подврсте ове биљке.
Прочитајте још: Стижу ЈАГОДЕ: Шта црвено, бобичасто воће може да уради за наше здравље?
Насупрот тешком и скробном класичном кромпиру, слатки кромпир никако није тежак за исхрану, не изазива гасове нити проблеме у стомаку, нити ствара осећај надутости и није узрок гојазности. Напротив, он се све више препоручује у склопу дијета и посебних режимских планова прављених ради мршављења.
Витамини у батату
Од забележених витамина којих има у највећој мери треба споменути витамине Б комплекса и то нарочито Б6. Као најпознатији витамин који утиче на здравље срца и крвних судова, због свог утицаја на ниво хомоцистеина, батат постаје део јеловника који се препоручује срчаним болесницима али свакако и као превентива.
Фото: Депосит
Забележена је и висока концентрација витамина Ц, кога се препоручује ради општег здравља, јачања имунитета, еластичности коже, костију и мишића и као сјајни антиоксиданс.
Минерали у батату
Као и код витамина, дугачак је списак минерала који су садржани у овом поврћу. Међу првима је свакако калијум, јер га има највише а знамо да доприноси и очувању имунитета, јачању организма, костију, мишића и крвних судова, а забележен је и као моћан антиоксиданс, пише кодрен.цом. Ако се томе дода и магнезијум, веома снажан у борби против старења и нервозе, који изазивају слабљење организма, онда је јасно да често конзумирање ове намирнице потпомаже у спречавању настанка најтежих болести.
Прочитајте још: Побољшава варење, утиче на здравље костију... Зашто треба да заволимо КЕФИР?
Треба нагласити да је као део јеловника источњачких народа забележио висок степен јачања имунитета и заштите од болести.
Једна од великих предности батата је његова лака припрема, омогућена његовим универзалним укусом и великој количини влакана. Батат се може буквално спремити на све могуће начине које знате, почев од класичног спремања као што се спрема кромпир, а то је пржење, печење и кување, батат се може спремити на грилу или барити са додатком сосова од поврћа или рибе.
Будући да нема толико скроба као класичан кромпир, погодан је у комбинацији са црвеним месом јер не отежава варење, а и вегани га могу конзумирати само са бареним поврћем на лаганој ватри.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ