Ако сте мислили да је ово најукуснији и најздравији доручак, само делимично сте у праву.
С једне стране, комбиновање хељде са млеком може бити корисно јер обезбеђује телу важне хранљиве материје. Хељда је цело зрно богато протеинима, влакнима, витаминима Б и минералима као што су магнезијум и фосфор. Млеко је, заузврат, добар извор протеина, калцијума, витамина Д и других хранљивих материја.
Поред тога, комбиновање хељде са млеком може помоћи телу да боље апсорбује протеине и друге хранљиве материје кроз синергистички ефекат.
Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА
- Међутим, важно је запамтити да комбинација хељде са млеком може бити отежана за варење код особа са осетљивим цревима и може изазвати надимање, надимање. Ово посебно важи за оне који пате од интолеранције на лактозу или алергије на млечне производе - објашњава руска докторка Алена Паретскаија.
Постоји још једна нијанса: гвожђе садржано у хељди може отежати апсорпцију калцијума из млека.
Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне
Гвожђе и калцијум се заиста могу такмичити за места у цревима где се апсорбују. Међутим, истраживања сугеришу да ефекат конкуренције између гвожђа и калцијума можда није толико значајан као што се раније мислило. Дакле, генерално, комбинација хељде са млеком може бити корисна - ако се ово јело једе у разумним количинама.
Али оно што не треба јести хељду са млеком са шећером и путером – уместо здраве каше, добићете калоријску бомбу која ће као камен пасти у стомак и натерати да вам шећер у крви скочи.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ