Нису само млечни производи и месо богати протеинима - 10 врста поврц́а смањује глад и јача мишиц́е.
Ако желите да повец́ате унос протеина, немојте се ограничавати на месо, јаја и млечне производе. Мало људи зна да постоји много поврц́а богатог протеинима, које може подржати мишиц́ни систем.
Протеини су неопходни за наше тело, јер се сматрају "циглама" које граде и поправљају ткива. Ако желите да ојачате мишиц́е, да се осец́ате дуже сито и да се храните здравије, поврц́е богато протеинима је одлична опција.
1. Сочиво
Постоји разлог зашто је сочиво омиљено код нутрициониста. Ови мали драгуљи су пуни биљних протеина и богати су витаминима и минералима као што су фолна киселина, гвожђе, магнезијум и калијум. Такође, 100 грама куваног сочива садржи 8-9 грама протеина. Оно је свестран састојак, погодан за супе и салате.
2. Зелени грашак
Зелени грашак је одличан извор протеина, који обезбеђује око 5 грама протеина на 100 грама. Такође је богат влакнима, која помажу да се продужи осец́ај ситости. Грашак можете додати у супе, салате или као прилог разним јелима.
3. Спанац́
Спанац́ је познат по великом садржају гвожђа, али је и добар извор протеина, са око 3 грама на 100 грама. Спанац́ је идеалан за смутије, салате или као састојак у разним куваним јелима.
4. Црвени пасуљ
Такође одличан извор фолата, витамина који је посебно важан током трудноц́е, јер игра важну улогу у развоју фетуса. Након кувања, црвени пасуљ садржи приближно 8-9 грама протеина на 100 грама. Пасуљ се може послужити као прилог или као главно јело уз салату од купуса.
5. Боранија
Као и црвени пасуљ, боранија је одличан извор биљних протеина, са око 2,4 грама на 100 грама. Лако се интегрише у разна јела, било да га додајете у супе, салате или као прилог.
6. Печурке
Имају ниску калоријску вредност, али висок садржај протеина: 3 грама на 100 грама. Такође су добар извор селена, есенцијалног минерала за подизање имуног система. Печурке се могу кувати на различите начине: једноставно на роштиљу или пржене у тигању, или убацити у јела као што су чорбе или тестенине.
7. Соја
То је млада соја изузетно популарна у азијској кухињи, посебно као предјело или здрава ужина. Садржи приближно 11 грама протеина на 100 грама кувана. Богата је влакнима и омега-3 и омега-6 масним киселинама, али и витамином К, фолатом, гвожђем, калцијумом, магнезијумом и калијумом. Може се јести кувана, пржена, као ужина или у салатама и супама.
8. Шпаргла
Шпаргла садржи приближно 2,2 грама протеина на 100 грама и позната је по свом природном диуретичком ефекту, који помаже у смањењу надимања. Можете је додати салатама, омлетима или као прилог уз немасно месо.
9. Кељ
Кељ је једно од најхранљивијих поврц́а, које садржи око 4,3 грама протеина на 100 грама. Такође је богат антиоксидансима, витаминима и минералима. Кељ можете јести у салатама, смутијима или чак у облику здравог печеног чипса.
10. Кикирики
Иако је кикирики орашати плод, мало људи зна да је то семе биљке Арацхис хипогаеа, која је махунарка (расте у облику махуна). Међутим, не спадају у категорију обичног поврц́а, јер се са нутритивне и кулинарске тачке гледишта сврставају у орашасте плодове због високог садржаја масти и протеина. Такође су добар извор магнезијума, фолне киселине и витамина Е, који делује као снажан антиоксиданс.
Кикирики садржи отприлике 25-26 грама протеина на 100 грама, али се конзумира у умереним количинама, јер има пуно калорија 10 протеина богатог поврц́а које смањује осец́ај глади и јача мишиц́е.
Сенса
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ