Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВЕ НАМИНРНИЦЕ ИМАЈУ НАЈВИШЕ ПРОТЕИНА: Од њих ћете изградит мишиће и отопити сало

Нису само млечни производи и месо богати протеинима - 10 врста поврц́а смањује глад и јача мишиц́е.

1726137533_shutterstock_2353013709.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Ако желите да повец́ате унос протеина, немојте се ограничавати на месо, јаја и млечне производе. Мало људи зна да постоји много поврц́а богатог протеинима, које може подржати мишиц́ни систем.

Протеини су неопходни за наше тело, јер се сматрају "циглама" које граде и поправљају ткива. Ако желите да ојачате мишиц́е, да се осец́ате дуже сито и да се храните здравије, поврц́е богато протеинима је одлична опција.

1. Сочиво

Постоји разлог зашто је сочиво омиљено код нутрициониста. Ови мали драгуљи су пуни биљних протеина и богати су витаминима и минералима као што су фолна киселина, гвожђе, магнезијум и калијум. Такође, 100 грама куваног сочива садржи 8-9 грама протеина. Оно је свестран састојак, погодан за супе и салате.

2. Зелени грашак


Зелени грашак је одличан извор протеина, који обезбеђује око 5 грама протеина на 100 грама. Такође је богат влакнима, која помажу да се продужи осец́ај ситости. Грашак можете додати у супе, салате или као прилог разним јелима.

3. Спанац́


Спанац́ је познат по великом садржају гвожђа, али је и добар извор протеина, са око 3 грама на 100 грама. Спанац́ је идеалан за смутије, салате или као састојак у разним куваним јелима.

4. Црвени пасуљ


Такође одличан извор фолата, витамина који је посебно важан током трудноц́е, јер игра важну улогу у развоју фетуса. Након кувања, црвени пасуљ садржи приближно 8-9 грама протеина на 100 грама. Пасуљ се може послужити као прилог или као главно јело уз салату од купуса.

5. Боранија


Као и црвени пасуљ, боранија је одличан извор биљних протеина, са око 2,4 грама на 100 грама. Лако се интегрише у разна јела, било да га додајете у супе, салате или као прилог.

6. Печурке


Имају ниску калоријску вредност, али висок садржај протеина: 3 грама на 100 грама. Такође су добар извор селена, есенцијалног минерала за подизање имуног система. Печурке се могу кувати на различите начине: једноставно на роштиљу или пржене у тигању, или убацити у јела као што су чорбе или тестенине.

7. Соја


То је млада соја изузетно популарна у азијској кухињи, посебно као предјело или здрава ужина. Садржи приближно 11 грама протеина на 100 грама кувана. Богата је влакнима и омега-3 и омега-6 масним киселинама, али и витамином К, фолатом, гвожђем, калцијумом, магнезијумом и калијумом. Може се јести кувана, пржена, као ужина или у салатама и супама.

8. Шпаргла


Шпаргла садржи приближно 2,2 грама протеина на 100 грама и позната је по свом природном диуретичком ефекту, који помаже у смањењу надимања. Можете је додати салатама, омлетима или као прилог уз немасно месо.

9. Кељ


Кељ је једно од најхранљивијих поврц́а, које садржи око 4,3 грама протеина на 100 грама. Такође је богат антиоксидансима, витаминима и минералима. Кељ можете јести у салатама, смутијима или чак у облику здравог печеног чипса.

10. Кикирики


Иако је кикирики орашати плод, мало људи зна да је то семе биљке Арацхис хипогаеа, која је махунарка (расте у облику махуна). Међутим, не спадају у категорију обичног поврц́а, јер се са нутритивне и кулинарске тачке гледишта сврставају у орашасте плодове због високог садржаја масти и протеина. Такође су добар извор магнезијума, фолне киселине и витамина Е, који делује као снажан антиоксиданс.

Кикирики садржи отприлике 25-26 грама протеина на 100 грама, али се конзумира у умереним количинама, јер има пуно калорија 10 протеина богатог поврц́а које смањује осец́ај глади и јача мишиц́е.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas