Многи препоручују ове намирнице за доручак, али треба пазити на избор производа и комбинације...
Доручак се сматра најважнијим оброком у току дана, али неке од омиљених намирница могу да изазову надимање и тегобе у варењу.
Највише проблема узрокују јела која садрже доста натријума (у соли), шећера или прерађевина.
1. Куповни мусли (гранола)
Гранола је одлично јело за доручак, под условом да га направите сами. Међутим, индустријски припремљена гранола или мусли садрже често додати шећер и масноће. Уколико имате осетљив стомак, биће вам тешко да сварите и неке од орашастих плодова који често долазе у састав граноле.
Спремите гранолу сами и имајте у виду да се семенке (сунцокрет, бундева, сусам) варе лакше и брже него бадеми и лешници.
2. Смути (кашасти сок)
Блендирање воћа не мења количину шећера у њему, напротив, даје могућност да много више шећера унесемо у организам захваљујући течном облику. Такав доручак доводи до наглог скока, па онда и пада шећера.
Ако правите смути од сировог поврћа, као што су спанаћ или целер, добићете доста тешко сварљивих влакана. Радије обарите мало поврћа на пари.
3. Овсене пахуљице
Некима пријају, али код многих овсене пахуљице изазивају гасове. Опет до проблема доводи много влакана, а још веће тегобе настају због сушеног воћа које многи додају. Исто важи и за толико популарне чија семенке.
4. Пекарски производи
Лисната теста, кифлице, пите и други пекарски производи нису добар избор за доручак, јер у њима нема нимало влакана. Рафинисани шећер, индустријска масноћа и адитиви могу да изазову надимање и гасове.
5. Месне прерађевине
Сланина, шунке и саламе су обилно зачињене сољу која везује воду, па стомак расте, а ноге и руке отичу. Засићене масти изазивају упалне процесе, који такође нападају цревни тракт.
Здрав доручак треба да да енергију, а да не изазива надимање и гасове. Припремите кајгану или барена јаја, додајте мало бареног спанаћа, свеж парадајз и паприку, а од житарица киноу.
Лепа и срећна
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ