Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 неочекиваних знакова да се не крећете довољно: Да ли имате разлога за забринутост?

Било да радите од куће или у канцеларији, ако цео дан седите због посла, ваше тело можда пропушта кључне покрете и добробити за здравље који они доносе.

1718798283_shutterstock_2476680587.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Ако је то случај, постоји шанса да вам тело одређеним показатељима скреће пажњу на то да му је потребно више кретања.

Докторка физикалне терапије, Лиса Н. Фолден, издвојила је најчешће, за многе неочекиване, знакове који указују на то да се током дана не крећемо довољно.

Затвор

Када патите од затвора, то је јасан показатељ да или не уносите довољно влакана и воде или се не крећете довољно, каже Фолден.

- Лежање или седење већи део дана је "одличан" начин да зауставите рад црева - додаје.

Да бисте избегли затвор, треба редовно да се крећете. Прошетајте током паузе за ручак или се потрудите да устанете и протегнете неколико пута током дана. Ваше тело и црева ће вам бити захвални.

Напетост мишића

Докторка објашњава да су мишићи су попут еластичних трака.

- Што их више растежете и крећете се, то су флексибилнији. Када престанете с кретањем, они се укоче или затегну. У основи, постају краћи. Када се то догоди, свакодневни покрети постају непријатнији и захтевнији - открива.

Ако вам је нелагодно док обављате свакодневне покрете, попут подизања предмета с пода, време је да додате вежбе истезања у своју рутину. Фолден препоручује да три пута недељно одвојите неколико минута за истезање.

Укочени зглобови

Зглобови садрже лубрикант познат као синовијална течност.

- Та течност помаже зглобовима да се глатко покрећу без бола. Када сте мање мобилни и не вежбате често, производња те течности почиње да се успорава и ваши зглобови то осећају - истиче она.

Додавање мало ходања у вашу рутину и добра хидратација помоћиће поновном протоку синовијалне течности.

Брзо се умарате

Ако приметите да се брзо уморите док се пењете степеницама или брже ходате, то је знак да би вам користило више кардиоактивности у вашем свакодневном животу.

- То се догађа јер ваша плућа и срце више нису навикнути на рад. Ако пуно седите током дана, препоручује се да у слободно време трчите или ходате узбрдо. Одржавање тела активним и у кондицији најбољи је лек за уморно срце и плућа - објашњава.

Тужни сте или лоше расположени

Недостатак физичке активности могао би да буде један од разлога зашто се осећате нерасположено.

- Редовна физичка активност стимулише тело да производи више "хормона среће", односно ендорфин - тврди докторка.

Осим многих других ефеката, ендорфин изазива врло позитиван осећај у телу који вас уопштено чини срећнијим и опуштенијим.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas