Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАКОВИ ДА ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ОДМОРИТЕ И НАПРАВИТЕ ПАУЗУ: Ако стално заборављате већ сте у проблему

Тело често претвара емоционалне проблеме у бол, па је хронична нелагодност знак за узбуну. Ово је 8 сигнала којима вас ваше тело упозорава да је време да направите паузу.

1729583306_shutterstock_2429711493.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Доживљавање стреса и осећај преоптерећености уобичајени су аспекти суочавања са изазовима одраслог доба, али ако не можете да смирите свој нервни систем, то је знак да вас тело упозорава да је време да направите паузу.

СЗО дефинише сагоревање као „синдром који се концептуализује као резултат хроничног стреса на радном месту који није успешно контролисан“. СЗО карактерише сагоревање према 3 димензије: осећај исцрпљености, осећај менталне удаљености од посла и смањена ефикасност.

Важно је да обратите пажњу на поруке које вам тело шаље како бисте могли да се правилно бринете о себи. Ево 8 знакова да вас ваше тело упозорава да је време да направите паузу

1. Хронично сте уморни


Психолог Херберт Фројденбергер је 1974. године дефинисао сагоревање као „исцрпљење постављањем превеликих захтева за енергијом, снагом или ресурсима“ на послу.

Симптоми сагоревања које је описао били су исцрпљеност и умор, често праћени несаницом. А исцрпљеност од изгоревања не ублажава се само мировањем. Одвајање времена од акутних стресора на радном месту може помоћи у ресетовању вашег нервног система и омогућити вам одмор који вам је потребан.

2. Патите од гастроинтестиналних проблема


Још један знак да вас тело упозорава да је време да направите паузу јесте да имате сталних гастроинтестиналних проблема. Бол у стомаку, проблеми са варењем и промене у апетиту су све показатељи исцрпљености.

Ако имате сталне гастроинтестиналне тегобе које се не ублажавају лечењем, то би могао бити знак да вас тело упозорава да је време за одмор.

3. Имате менталну маглу


Имати маглу у мозгу је знак да је време за паузу. Психологија данас дефинише мождану маглу као „врсту когнитивне дисфункције коју карактерише слабо памћење, потешкоће у фокусирању, конфузија и ментални замор“. Доживљај менталне магле је уобичајен у временима појачаног стреса.

Замагљивање мозга није само знак да сте професионално изгорели, већ може утицати на ваш лични живот и породицу.

4. Осећате емоционалну утрнулост


Осећај одвојености од сопствених емоција или људи око себе је знак сагоревања и начин на који вас тело упозорава да је време да направите паузу. Осећај удаљености и негативна осећања према послу такође су симптоми изгарања.

Америчко психолошко удружење (АПА) приметило је да су одређене професије склоније сагоревању од других, посебно здравствени радници и наставници. Оба занимања су оријентисана на заједницу.

5. Претерано сте раздражљиви


Др Фројденбергер је објаснио да знаци изгарања у понашању укључују повећану фрустрацију и бес. Осећај да вас покрену мале ствари које вам иначе не сметају је јасан знак да вас тело упозорава да је време да направите паузу.

Доживљај повећане раздражљивости може посебно отежати да останете мирни у окружењима високог притиска, што може утицати на начин на који се односите према људима око вас.

6. Увек сте забринути


Ако се нађете у стању сталне бриге или нервозе без јасног разлога, то би могао бити знак да је ваш ниво узнемирености преоптерећен, па вам је тешко да се смирите. Анксиозност доноси физичке симптоме, као што су лупање срца, кратак дах и ослабљен имуни систем, што може довести до болести. Акутна и продужена анксиозност обично је показатељ да вам тело шаље поруку да ваш начин живота више не функционише. То је знак да је време да ресетујете свој нервни систем.

7. Имате честе главобоље и болове у мишићима


Још један знак да вас тело упозорава да је време да направите паузу је ако осећате понављајуће главобоље и бол у мишићима. Главобоље су показатељ да држите додатни стрес и напетост у свом телу. Они су јасно упозорење да морате да се декомпресујете, што највероватније значи да ћете смањити ниво стреса снижавањем нивоа професионалних обавеза.

Можда имате болове у леђима, раменима или врату, што су све знакови да сте физички заражени, без могућности да се потпуно опустите. Тело често претвара емоционалне проблеме у физички бол, због чега је хронична нелагодност знак да морате да се ослободите и направите паузу да бисте се излечили.

8. Лоше се бринете о себи


Изгарање је често праћено депресијом, која може дубоко утицати на вашу способност да се бринете о себи на најосновнијем нивоу. Ако откријете да је ваша брига о себи нагло опала, то је знак да вашем телу треба одмор.

Лоша брига о себи укључује узимање лоше хране или промене у апетиту. Ако откријете да се борите са основним задацима, попут прања зуба или туширања, то би могло значити да ваше навике неге о себи пате јер сте тако изгорели.

Права брига о себи је у томе да се задовоље ваше физичке потребе спавањем, исхраном тела и одржавањем хигијене.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas