Доносимо вам све здравствене бенефите леблебије и како да их уврстите на најбољи начин у своју исхрану.
Ако нисте досад довалаи шаку леблебија у своју салату, сматрајте ово знаком да почнете.
Уосталом, предности конзумирања леблебија су бројне – не само да су ове свеприсутне медитеранске махунарке богате влакнима и протеинима, већ нам могу помоћи да одржимо здраву телесну тежину, па чак и допринесу дуговечности.
Др. Оливије Кортан Кларинс, директор Кларинс Групе, износи снажан и убедљив аргумент у корист конзумирања леблебија и других махунарки у својој књизи "Лепота на мом тањиру"(енг. Беаутy ин Мy Плате). Неке од најфасцинантнијих предности? Способност малих зрна да подстакну губитак масти и помогну нам да боље старимо.
Позивајући се на резултате шест клиничких студија које сугеришу да конзумација махунарки смањује проценат телесне масти, Кортан Кларинс каже да "укључивање махунарки у исхрану омогућава благо смањење тежине без ограничавања уноса калорија" и напомиње да њихов висок садржај влакана и протеина чини храну заситном и одличним савезником у разбијању масти.
Влакна и успоравање старења
Висок садржај влакана у леблебијама и другим махунаркама такође може подстаћи здраво старење. "Студија спроведена током више од 10 година показује да људи који уносе више влакана имају двоструко веће шансе да боље старе у поређењу с остатком популације", истиче доктор у својој књизи.
То је зато што цело тело има користи од исхране богате влакнима из биљних намирница попут махунарки. Студије су показале да адекватан унос влакана смањује упалу, јача имуни систем, побољшава здравље зглобова и смањује ризик од рака, Алцхајмера и многих других болести.
Заправо, неке студије су чак откриле да постоји повећан "ризик од убрзаног старења код жена и мушкараца у Америци који не уносе довољне количине дијеталних влакана."
Балансирање задржавања течности
Фармацеут и нутриционисткиња Пола Партин Клерс такође хвали леблебије у својој књизи "Здрава кожа долази из онога што једете"(енг. Хеалтхy Скин Цомес Фром Wхат Yоу Еат). Она наглашава да су леблебије одличан извор протеина, калцијума, калијума, гвожђа, фосфора, магнезијума, витамина Б6 и витамина Е.
"Оне нас такође штите од задржавања воде, помажући нам да балансирамо телесне течности," истиче нутриционисткиња, додајући да су одличне за смањење нивоа холестерола у крви, регулисање система за варење и нивоа шећера у крви. Оне чак подстичу правилно функционисање нервног система. Како нутриционисткиња Беатриз Латера потврђује, "оне су енергизовајуће и неопходне за здраво тело и ум."
Идеје за додавање леблебија у вашу исхрану
Да ли ће вам конзумација леблебија помоћи да смршате, у великој мери зависи од начина на који их припремате и хране с којом их комбинујете. Лареа саветује да их једете са житарицама како бисте створили "комплетне протеине" са свих осам есенцијалних амино киселина.
Ако планирате да кувате леблебије, Кортан Кларис саветује да махунарке потопите на два сата пре кувања како бисте смањили производњу гасова.
"Можете чак додати тимијан(мајчину душицу) у воду за кување како бисте смањили потенцијалну нелагодност," додаје он.
Конзервиране леблебије могу бити добра алтернатива, све док садрже – како објашњава нутриционистичка саветница Наталија Калвет – само главни састојак заједно с водом, уљем или мало соли, без других непотребних додатака.
Такође је важно добро испрати конзервиране леблебије и оцедити их пре кувања. Што се тиче начина да их укључите у исхрану на здрав начин, ево неколико идеја:
Помешајте са тахинијем, соком од лимуна и маслиновим уљем како бисте направили хумус и послужите с поврћем.
Додајте у салате са киноом, поврћем, спанаћем и авокадом за комплетан оброк уравнотежен здравим мастима и протеинима.
Кувајте у гулашу с рачићима, паприком, белим луком и парадајзом за укусну, заситну вечеру.
Пеците у рерни са зачинима попут кима и куркуме да бисте их користили као додатак салатама и другим јелима.
Стилл
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ