Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАРОДНИ ОБИЧАЈИ

Почињу припреме за БОЖИЋ! На велики сутрашњи празник сади се пшеница, а ево и како

Верници српске православне цркве сутра славе свету великомученицу Варвару.

1639518954_2017_12_danas_sadimo_bozicnu_psenicu_253915230.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Спрска православна црква сутра обележава крсну славу, свету великомученицу Варвару која се сматра заштитницом рудара, земљорадника, тесара. Верује се да ос сутрашњег дана дан почиње да расте, а ноћи су све краће и до Божића дан буде пола сата дужи, од када почиње нагло да расте. Осим тога, на сутрашњи дан сеје се пшеница за божићну терпезу.

Прочитајте још: Не дозволите да вам НОВЕ ЦИПЕЛЕ УПРОПАСТЕ ДАН: Једноставан трик како да најбрже РАЗГАЗИТЕ обућу и спречите настанак ЖУЉЕВА

Пшеница, према веровању, представља симбол новог живота и плодне године којој се надате, па вреди да се потрудите да вам она успе и проклија. Умочите пшеницу у млаку воду и оставите је током ноћи на неком топлом месту да мало одстоји.  Следеће јутро је треба осушити убрусом и посејати, и то на следећи начин.

Своју посуду са божићном пшеницом ставите на топло и светло место, најбоље крај прозора, али не и на радијатор како се не би превише осушила и опстала све до Божића

У посуду ставите мало земље да покрије дно и распоредите пшеницу преко ње. Нема потребе за штедњом, пшеницом потпуно покријте земљу тако да се не види, зрна пшенице могу бити и једна преко других. Након тога на слој пшенице ставите слој земље тако да је покрије, али немојте ставити превише и немојте притискати земљу.

Прочитајте још: Отац му је био један од наших најпознатијих глумаца, а ево како изгледа мајка Срђана Тодоровића (ФОТО)

Своју посуду са божићном пшеницом ставите на топло и светло место, најбоље крај прозора, али не и на радијатор како се не би превише осушила и опстала све до Божића. Пажљиво је залијте водом, само да се земља натопи, припазите да не налијете превише. 

Пшеница ће проклијати за неколико дана, а до тада је можете прекрити алуминијском фолијом како бисте сачували влагу.  Кад изданци пшенице пробију земљу, уклоните фолију и заливајте пшеницу сваки дан толико да земља буде влажна, али не и мокра. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas