Oglas
· · Komentari: 0
NARODNI OBIČAJI

Počinju pripreme za BOŽIĆ! Na veliki sutrašnji praznik sadi se pšenica, a evo i kako

Vernici srpske pravoslavne crkve sutra slave svetu velikomučenicu Varvaru.

1639518954_2017_12_danas_sadimo_bozicnu_psenicu_253915230.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sprska pravoslavna crkva sutra obeležava krsnu slavu, svetu velikomučenicu Varvaru koja se smatra zaštitnicom rudara, zemljoradnika, tesara. Veruje se da os sutrašnjeg dana dan počinje da raste, a noći su sve kraće i do Božića dan bude pola sata duži, od kada počinje naglo da raste. Osim toga, na sutrašnji dan seje se pšenica za božićnu terpezu.

Pročitajte još: Ne dozvolite da vam NOVE CIPELE UPROPASTE DAN: Jednostavan trik kako da najbrže RAZGAZITE obuću i sprečite nastanak ŽULJEVA

Pšenica, prema verovanju, predstavlja simbol novog života i plodne godine kojoj se nadate, pa vredi da se potrudite da vam ona uspe i proklija. Umočite pšenicu u mlaku vodu i ostavite je tokom noći na nekom toplom mestu da malo odstoji.  Sledeće jutro je treba osušiti ubrusom i posejati, i to na sledeći način.

Svoju posudu sa božićnom pšenicom stavite na toplo i svetlo mesto, najbolje kraj prozora, ali ne i na radijator kako se ne bi previše osušila i opstala sve do Božića

U posudu stavite malo zemlje da pokrije dno i rasporedite pšenicu preko nje. Nema potrebe za štednjom, pšenicom potpuno pokrijte zemlju tako da se ne vidi, zrna pšenice mogu biti i jedna preko drugih. Nakon toga na sloj pšenice stavite sloj zemlje tako da je pokrije, ali nemojte staviti previše i nemojte pritiskati zemlju.

Pročitajte još: Otac mu je bio jedan od naših najpoznatijih glumaca, a evo kako izgleda majka Srđana Todorovića (FOTO)

Svoju posudu sa božićnom pšenicom stavite na toplo i svetlo mesto, najbolje kraj prozora, ali ne i na radijator kako se ne bi previše osušila i opstala sve do Božića. Pažljivo je zalijte vodom, samo da se zemlja natopi, pripazite da ne nalijete previše. 

Pšenica će proklijati za nekoliko dana, a do tada je možete prekriti aluminijskom folijom kako biste sačuvali vlagu.  Kad izdanci pšenice probiju zemlju, uklonite foliju i zalivajte pšenicu svaki dan toliko da zemlja bude vlažna, ali ne i mokra. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas