Патрирарх Павле је редовно пио сок од ове озлоглашене биљке
Патријарху Павлу су омиљено пиће и храна били сок од парадајза и коприва.
Ако се осуши, лист се може користити и као чај, који је, осим што је укусан, користан код алергијских обољења.
Свежа коприва је одувек у народу била коришћена јер „јача крв“. Богата је гвожђем, и управо зато се и сматра да је веома корисна код анемије, бледила, недостатка енергије, брзог умарања. Списак болести које се спомињу да им коприва помаже је подугачак. Јер коприва има витамина Ц, витамин К, Д, затим Б2, Б5, наравно гвожђе, магнезијум, силицијумову киселину тј. познатију као мрављу киселину, која је „заслужна“ за жарење.
Свакако овај мултивитамински комплекс из природе треба користити. Ем је бесплатан, ем га има свуда у природи. Једино важно упозорење је да је не треба брати баш на сваком месту, због аеро загадјења. Када је берете, пазите да вас не ожари.
А ако загрми, ипак бежите у коприве, јер „неће гром у коприве“. Зашто и како је настала ова пословица, није сасвим јасно. Логично објашњење је да коприва не расте испод дрвећа, где је опасно бити када грми. Значи, даље од дрвећа, у коприве. Јер у њих неће гром!
(Еспресо)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ