Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВО ЈЕ ЗНАК да сте на ПРАВОМ ПУТУ: Поучна прича о 5 мудраца

Када се 5 мудраца изгубило у шуми, настала је паника. Њихова поучна прича може да вам олакша живот. Да ли сте ви на правом путу?

1729156946_shutterstock_2496513373.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када је у животу тешко или је немогуће наћи излаз, имамо мудре приче. Једнаод њих је прича о сопственом путу.
А прича почиње у шуми, где се некада давно изгубило 5 мудраца.

Први је рекао: „Идем лево - то ми каже моја интуиција."

Други је рекао: „Ићи ћу удесно - није узалуд веровање да треба слушати сопствени инстинкт."

Трећи је рекао: „Вратићу се - дошли смо одатле, па ћу сигурно изаћи из шуме.

Четврти је рекао: „Идем напред - морамо да идемо даље, шума ће сигурно завршити и отвориће се нешто ново.

Пети је рекао: „Сви сте у криву. Постоји бољи начин. Чекај ме“. Пронашао је највише дрво и попео се на њега. Док се он пењао, сви остали су се разбежали – свако у свом правцу. Одозго је видео куда треба да иде да брже изађе из шуме.

Сада је чак могао да каже којим ће редоследом остали мудраци стићи до ивице шуме. Подигао се више и могао је да види најкраћи пут. Искористио је прилику и решио проблем боље од било кога другог! Знао је да је све урадио како треба. Али други не. Били су тврдоглави, нису га слушали. Био је прави мудрац. Или ипак није?

Тај мудрац на дрвету је погрешио.

Сви су урадили праву ствар.

Онај што је отишао лево завршио је у шикари. Морао је да гладује и да се бори са дивљим животињама. Али научио је да преживи у шуми, постао је део шуме и могао је томе да научи друге.

Онај што је пошао десно срео је разбојнике. Узели су му све и натерали га да пљачка са њима. Али после извесног времена у разбојницима је постепено будио оно на шта су заборавили – човечност и саосећање. Покајање неких од њих било је толико снажно да су после његове смрти и сами постали мудраци.

Онај који се вратио направио је пут кроз шуму, који се убрзо претворио у пут за све који су желели да уживају у шуми без ризика да се изгубе.

Онај који је ишао напред постао је извиђач. Посетио је места на којима нико никада није био и отворио дивне нове могућности, невероватне лековите биљке и величанствене животиње за људе.

Онај ко се попео на дрво постао је стручњак за проналажење пречица. Сви који су желели да брзо реше своје проблеме обратили су му се, чак и ако то није било успеха.

Тако је свих пет мудраца испунило своју судбину.

А ви треба да:

Знате да се подигнете више и видите пречицу.

Знате како да дозволите другима да следе сопствени пут.

Знате да свакога препознате као мудраца – сваки пут је важан и достојан поштовања.

И такође...

Треба да знате да гледате даље од краја - тамо увек постоји наставак. На крају је увек почетак.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas