Када уоче неколико ствари, то им је довољно да знају да ли је гост захтеван и неугодан или сасвим супротно, љубазан и пристојан.
У првих неколико минута од вашег уласка у кафић или ресторан конобар је успео да вас проценити. Како? Тако што прочита ваш говор тела, слуша шта говорите и како се односите према њему, али и свом друштву. Тих неколико ствари довољно им је да знају да ли је гост захтеван и неугодан или супротно, љубазан и пристојан.
Како преноси МСН, неке студије показале су да у доба корона вируса прво гледају колико сте одговорни, односно поштујете ли мере физичке дистанце, да ли носите правилно маску и да ли користите дезинфекцијске гелове за руке.
Прочитајте још: Психолози саветују: Најбољи начин да се изборимо са НЕУСПЕХОМ
Друга ствар коју примете јесте да ли сте на телефону или сте сву пажњу усмерили на њега и људе с којима сте дошли.
Ако сте тип који не користи мобилни, аутоматски сте им дражи јер имају осећај као да сте, како кажу, стварни.
- То је врста људи с којима волимо да разговарамо, нешто прокоментаришемо. Чак и ако не оставе бакшиш, пуно је лепше послуживати такве људе него оне који не дижу главу од мобилног - каже Морган Тејлор, конобар.
Осим односа према њима, конобари ће увек приметити како се односите према људима са којима сте у друштву, према партнеру, деци...
Прочитајте још: Они који говоре два језика различито решавају математичке проблеме
- Најдраже су ми породице са децом, волим да попричам са њима, да их услужим и кратко да забавим децу - каже Јакоб Цохен који већ десет година ради у овој струци.
- Жалости ме једино што у новије доба родитељи деци гурну у руке таблет или мобилни и игноришу их док пију кафу или једу.
Када дођете у ресторан, сами тражите сто за који ћете сести? Немојте радити њихов посао. Најчешће имају одређени распоред столова и седења, па је најбоље да причекате конобара који ће вас затим сместити за један од столова, зависно од резервација и броја гостију. Исто је и са слагањем прљавог посуђа на столу. Ако мислите да им олакшавате посао јер сте одлучили да сложите тањире и прибор за јело на хрпу након јела, нисте у праву – они имају свој начин распремања и не воле да то неко ради уместо њих.
Прочитајте још: Новчић у дрвету и још 5 добро проверених начина који сигурно ДОНОСЕ СРЕЋУ
Ако желите десерт на крају вечере, па сте га наручили од првог конобара који је прошао? То је још једна ствар коју примете и коју не воле. На тај начин само ћете створити збуњујућу ситуацију када треба да вам донесу рачун.
Откад вас је сместио за сто, па све до наплате рачуна, један конобар је ваш и држите се њега шта год да вам је потребно. Ако га нема, замолите неког од других запослених да га позове.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ