Ресторан „Фреа“ је ове године овенчан „мишелиновом звездицом“.
Ресторан „Фреа“ у престижном берлинском крају Мите има једноставну логику „Фулл тасте, зиро wасте“, а познат је као место које не плаћа одношење смећа!
Прочитајте још: Како да најбоље чистите грожђе од пестицида? Намирницу која вам је потребна већ имате у кухињи
Како је могуће да ништа не бацају? Ово је реченица која се чује за сваким столом у берлинском ресторану „Фреја“. Одговор је, у суштини, веома једноставан.
Три корака до 0 отпада
Када су 2017. године нутриционисти Давид и Јасмин Суши отворили ресторан у којем ће се служити искључиво вегетаријанска храна нису ни сањали да ће постати познат широм света.
- Да, ми смо први ресторан који не баца храну. То постижемо уз помоћ неколико принципа. Први је да припрема јела траје изузетно дуго, најчешће сатим, али ништа од отпадака не бацамо – открива тајну Лоренцо Меле, сушеф.
Шта раде са отпатцима?
Пошто сву храну набављају од произвођача из региона Бранденбург, све отпатке чувају у једној посуди, самељу их и врате сељацима који их после тога користе за ђубрење и исхрану стоке.
Фото: Магазин новости
- Такође, робу добијамо увек у истим посудама, па немамо картоне или пластичне кутије које се ломе и иду у ђубре. Не користимо пластичне кесе за вакуум. Једноставно, користимо бакарне шерпе и тучане тигање и не користимо кесе – истиче Лоренцо.
Празни тањири
Лоренцо годину дана ради у ресторану „Фреја“. Он је са Сардиније и каже да му је одувек био сан да спрема јела после којих ће гости „омазати тањир“.
- Други принцип су мале, али изузетно укусне порције. Наша вечера има пет јела и после њих буквално не морају да се перу тањири.
Тренутно су на менију салата од руколе, кељ у сосу од печурака, сорбе од брусница, тиквице у сосу од парадајза, и сладолед од краставца са кремом од чаја.
Мени према годишњим добима
Ресторан нуди једноставан мени од пет јела и комплетна вечера (без пића) кошта око 70 евра. Јела мењају сезонски, па тако ће кељ, краставце и листове пасуља ускоро заменити цвекла, кромпир и остале намирнице из околине Берлина.
Прочитајте још: Храна која расхлађује током високих температура: Једно јело нико није очекивао на листи
- У Бранденбургу је готова сезона парадајза и ускоро ће се на менију појавити разне врсте роткве и кромпира – закључује Лоренцо.