Kada uoče nekoliko stvari, to im je dovoljno da znaju da li je gost zahtevan i neugodan ili sasvim suprotno, ljubazan i pristojan.
U prvih nekoliko minuta od vašeg ulaska u kafić ili restoran konobar je uspeo da vas proceniti. Kako? Tako što pročita vaš govor tela, sluša šta govorite i kako se odnosite prema njemu, ali i svom društvu. Tih nekoliko stvari dovoljno im je da znaju da li je gost zahtevan i neugodan ili suprotno, ljubazan i pristojan.
Kako prenosi MSN, neke studije pokazale su da u doba korona virusa prvo gledaju koliko ste odgovorni, odnosno poštujete li mere fizičke distance, da li nosite pravilno masku i da li koristite dezinfekcijske gelove za ruke.
Pročitajte još: Psiholozi savetuju: Najbolji način da se izborimo sa NEUSPEHOM
Druga stvar koju primete jeste da li ste na telefonu ili ste svu pažnju usmerili na njega i ljude s kojima ste došli.
Ako ste tip koji ne koristi mobilni, automatski ste im draži jer imaju osećaj kao da ste, kako kažu, stvarni.
- To je vrsta ljudi s kojima volimo da razgovaramo, nešto prokomentarišemo. Čak i ako ne ostave bakšiš, puno je lepše posluživati takve ljude nego one koji ne dižu glavu od mobilnog - kaže Morgan Tejlor, konobar.
Osim odnosa prema njima, konobari će uvek primetiti kako se odnosite prema ljudima sa kojima ste u društvu, prema partneru, deci...
Pročitajte još: Oni koji govore dva jezika različito rešavaju matematičke probleme
- Najdraže su mi porodice sa decom, volim da popričam sa njima, da ih uslužim i kratko da zabavim decu - kaže Jakob Cohen koji već deset godina radi u ovoj struci.
- Žalosti me jedino što u novije doba roditelji deci gurnu u ruke tablet ili mobilni i ignorišu ih dok piju kafu ili jedu.
Kada dođete u restoran, sami tražite sto za koji ćete sesti? Nemojte raditi njihov posao. Najčešće imaju određeni raspored stolova i sedenja, pa je najbolje da pričekate konobara koji će vas zatim smestiti za jedan od stolova, zavisno od rezervacija i broja gostiju. Isto je i sa slaganjem prljavog posuđa na stolu. Ako mislite da im olakšavate posao jer ste odlučili da složite tanjire i pribor za jelo na hrpu nakon jela, niste u pravu – oni imaju svoj način raspremanja i ne vole da to neko radi umesto njih.
Pročitajte još: Novčić u drvetu i još 5 dobro proverenih načina koji sigurno DONOSE SREĆU
Ako želite desert na kraju večere, pa ste ga naručili od prvog konobara koji je prošao? To je još jedna stvar koju primete i koju ne vole. Na taj način samo ćete stvoriti zbunjujuću situaciju kada treba da vam donesu račun.
Otkad vas je smestio za sto, pa sve do naplate računa, jedan konobar je vaš i držite se njega šta god da vam je potrebno. Ako ga nema, zamolite nekog od drugih zaposlenih da ga pozove.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU