Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКВЕ ЉУДЕ ТРЕБА ИЗБЕГАВАТИ: Мудре мисли Фридриха Ничеа изоштриће вам поглед на свет

10 мудрих цитата Фридриха Ничеа изоштриће вам поглед на свет, а један од њих је које људе је најбоље избегавати.

1728996714_Untitled.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

На данашњи дан, 15. октобра, 1844. године рођен је немачки филозоф Фридрих Вилхелм Ниче, чије су нам мудре мисли и цитати данас драгоцени. Ниче је био веома утицајан немачки филозоф, критичар, песник, филолог и есејиста. Био је један од најжешћих критичара западне културе, али и хришћанства.

Писао је о религији, моралу, добру и злу, култури, филозофији и науци. Био је најпровокативнији мислилац 19. века. Нека од његових најпознатијих дела су: "С оне стране добра и зла", "Тако је говорио Заратустра", "О користи и штети историје за живот", "Људски, сувише људски"...

Сваки човек у свом окружењу свакако има оне људе са којима никад не зна на чему је, да ли да се радује или да тугује. И којих излази завист. Завист – скоро увек показују људи који нису ни за шта питани.

После савета завидног човека осећате још више туге. Њуму је увек све лоше. Сваки човек даје оно што је у њему.

Особа са поштовањем ће то указати и замолити вас да то поновите. А завидник ће такође понизити ваше личне квалитете како би нагласио вашу безвредност. Ничеов филозофски роман "Тако је говорио Заратустра" има добар цитат на ову тему:

„Завидни људи често осуђују оно што не могу да ураде, а критикују оне чији ниво никако не могу да достигну.“

Погледајте још 10 најзанимљивијих изрека једног од највећих филозофа.

  • Оно што нас не убије то нас ојача.
  • Онај који има за шта да живи може поднети било шта.
  • Права љубав размишља о тренутку и о вечности, али никада о трајању.
  • Уметност без љубави је ништа.
  • Најтише речи доносе буру. Мисли које долазе нечујног корака, управљају светом.
  • Наше мане су наш најбољи учитељ.
  • У мржњи је страх.
  • Не веруј онима који много говоре о својој праведности.
  • Свако поседује управо онолико сујете колико му недостаје разума.
  • Ако човек сваког дана стоји на ивици и гледа у провалију, једног дана ће и провалија погледати у њега.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas