Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЧУВЕНА ПЕСНИКИЊА БИЛА ЗАЉУБЉЕНА У СВОЈУ ЈЕТРВУ? Због болести су је затворили у четири зида, а око њене тајне љубави се и дан данас води полемика

Део њених стихова је посвећено женском субјекту због чега се сумња да је гајила љубавна осећања према својој јетрви

1721043939_Foto-Vikipedia-Emili.jpg
Фото: Википедиа
Oglas

Емили Дикинсон, рођена 10. децембра 1830. године, једна је од највећих песникиња свих времена. Њена породица је имала дубоке корене у Новој Енглеској. Њен деда по оцу, Семјуел Дикинсон, био је добро познат као оснивач колеџа Амхерст. Њен отац је радио у Амхерсту и служио је као државни законодавац. Оженио се Емили Норкрос 1828. године са којом је добио троје деце - Вилијама Остина, Емили и Лавинију Норкрос.

Емили се школовала на Академији Амхерст седам година, а затим је годину дана похађала женску богословију Моунт Холиоке. Иако су прецизни разлози за њен коначни одлазак са академије 1848. остали непознати, нагађа се да је узрок напуштања школовања био њено крхко емоционално стање. Само је десет од 1.800 написаних песама објављено за њенога живота, за што је увелико заслужан и њен повучени начин живота. Наиме, Дикинсон је своје песме слала само најближим пријатељима. Због лошег здравља, већи део млађих дана провела је затворена у четири зида свог дома, али управо је то дало додатну димензију њеном раду, наглашавајући своје дубоке емоције као и однос према љубави и смрти који је често испитивала.

Тајна и забрањена љубав

Део њених стихова је посвећено женском, а не мушком субјекту (схе, а не хе) због чега су неке од рецентних анализа њеног стваралађтва отвориле простор за њихову интерпретацију у лезбијском кључу. Као додатан “доказ” у том смислу ту је и чињеница да је Дикинсон ауторка више писама, или радије “писама-песама”, посвећених јетрви Сузан Хантингтон Гилберт Дикинсон с којом је неговала блиско пријатељство за које поједини аутори нагађају да је било и више од тога.

Песме су откривене тек након њене смрти

Емили Дикинсон умрла је 1886. године, а велик број њених песама откривен је тек након њене смрти. Прва збирка песама објављена је већ 1890. године, али била је увелико модификована како би се задовољила укус тог доба. Њене су песме од тада објављиване много пута, али у свом су оригиналном облику објављене тек 1998. године.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas