Oglas
· · Komentari: 0

ČUVENA PESNIKINJA BILA ZALJUBLJENA U SVOJU JETRVU? Zbog bolesti su je zatvorili u četiri zida, a oko njene tajne ljubavi se i dan danas vodi polemika

Deo njenih stihova je posvećeno ženskom subjektu zbog čega se sumnja da je gajila ljubavna osećanja prema svojoj jetrvi

1721043939_Foto-Vikipedia-Emili.jpg
Foto: Vikipedia
Oglas

Emili Dikinson, rođena 10. decembra 1830. godine, jedna je od najvećih pesnikinja svih vremena. NJena porodica je imala duboke korene u Novoj Engleskoj. NJen deda po ocu, Semjuel Dikinson, bio je dobro poznat kao osnivač koledža Amherst. NJen otac je radio u Amherstu i služio je kao državni zakonodavac. Oženio se Emili Norkros 1828. godine sa kojom je dobio troje dece - Vilijama Ostina, Emili i Laviniju Norkros.

Emili se školovala na Akademiji Amherst sedam godina, a zatim je godinu dana pohađala žensku bogosloviju Mount Holioke. Iako su precizni razlozi za njen konačni odlazak sa akademije 1848. ostali nepoznati, nagađa se da je uzrok napuštanja školovanja bio njeno krhko emocionalno stanje. Samo je deset od 1.800 napisanih pesama objavljeno za njenoga života, za što je uveliko zaslužan i njen povučeni način života. Naime, Dikinson je svoje pesme slala samo najbližim prijateljima. Zbog lošeg zdravlja, veći deo mlađih dana provela je zatvorena u četiri zida svog doma, ali upravo je to dalo dodatnu dimenziju njenom radu, naglašavajući svoje duboke emocije kao i odnos prema ljubavi i smrti koji je često ispitivala.

Tajna i zabranjena ljubav

Deo njenih stihova je posvećeno ženskom, a ne muškom subjektu (she, a ne he) zbog čega su neke od recentnih analiza njenog stvaralađtva otvorile prostor za njihovu interpretaciju u lezbijskom ključu. Kao dodatan “dokaz” u tom smislu tu je i činjenica da je Dikinson autorka više pisama, ili radije “pisama-pesama”, posvećenih jetrvi Suzan Hantington Gilbert Dikinson s kojom je negovala blisko prijateljstvo za koje pojedini autori nagađaju da je bilo i više od toga.

Pesme su otkrivene tek nakon njene smrti

Emili Dikinson umrla je 1886. godine, a velik broj njenih pesama otkriven je tek nakon njene smrti. Prva zbirka pesama objavljena je već 1890. godine, ali bila je uveliko modifikovana kako bi se zadovoljila ukus tog doba. NJene su pesme od tada objavljivane mnogo puta, ali u svom su originalnom obliku objavljene tek 1998. godine.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas