Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

3 СТВАРИ ПОКАЗУЈУ ДА СТЕ СА ПРИКРИВЕНИМ НАРЦИСОМ: Одаје их једно специфично понашање на које многи не обраћају пажњу

Према стручњацима ове 3 ствари показују да сте са прикривеним нарцисом.

1713605017_shutterstock_2154372085.jpg
Oglas

Постоји неколико различитих врста нарцизма, али прикривени облик, иначе познат као "рањиви нарцизам", може бити тешко уочљив.

„Прикривени нарциси и даље изражавају многе од знакова нарцизма, као што су самоважност, претеривање и експлоатација“, каже Бет Рибарски, др, професор и директор Ш коле за комуникације и медије на Универзитету Илиноис Спрингфилд. „Међутим, они су много суптилнији, што им олакшава да се извуку лошим понашањем и да манипулишу другима.

Фактори који могу утицати да се јави нарцисоидни поремећај

Насилне ситуације и трауме из детињства
Одгој у домаћинству где је нагласак био на статусу или постигнућу
Превише заштитнички или немарно родитељство
Генетика
Како се прикривени нарциси понашају у вези?
У везама, прикривени нарцис ће желети да повуче конце, без обзира да ли је свестан тога или не.

„Склоности прикривеног нарциса који је заокупљен собом су такве да често, одбацују или игноришу потребе партнера“. „Иако је често интелигентна и способна особа за успех у спољашњем свету, недостатак капацитета прикривеног нарциса за лични увид чини самораст и развој односа веома тешким.

1. Имају потребу за дивљењем и потврдом сопствене вредности
Према експертима, прикривени нарциси су дефинисани њиховом потребом за спољном валидацијом и дивљењем.

„Уместо да се експлицитно хвале својом самоважношћу, прикривени нарциси ће и даље тражити потврду, дивљење и комплименте тако што ће умањивати своја достигнућа, каже Рибарски.

Ово дивљење такође испуњава „њихову вечну унутрашњу празнину. Жудња прикривеног нарциса за претераном пажњом често се манифестује кроз понижавње, што веома иритра друге људе.

2. Не желе да преузму одговорност
Када дође време да се извините или признате нешто, вероватно нећете добити одговор који желите од прикривеног нарциса. „Такви људи су углавном неспособни за кајање, преузимање одговорности и истинску емпатију; то узрокује константни несклад и неповезаност у односима“, наводе стручњаци.

3. Понашају се пасивно-агресивно 
Познато је да се прикривени нарциси ослањају на пасивно-агресивнопонашање, кажу стручњаци. „На пример, они могу кривити блиску особу што не проводи више времена са њима или да траже потврду од других тако што ће се понижавати, очекујући да други истакну њихове предности. „Прикривени нарцис ће често прибегавати пасивно-агресивном понашању да би задовољио своје потребе“, наводе стручњаци, пише сајт Бест лифе. 

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas