Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

3 СРПСКЕ САЛАТЕ се нашле у ТОП 100 најбољих на свету: Обожавају их и странци

Популарни кулинарски портал Тасте Атлас објавио је листу 100 најбоље оцењиених салата, а своје место пронашле су моравска слалата, белолучене паприке и српска салата.

1724746874_shutterstock_1825590404.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Многе је зачудила класификација Шопске салате као Бугарске, те се на мрежама и повела полемика чија је, а ми вам у наставку решавамо ту полемику и откривамо одакле изворно она потуче, као и које су се то салате из региона још издвојиле.

Моравска салата

Са оценом 4.2 на поменутом порталу Моравска салата заузела је чак 21. место на овој листи. Занимљиво је да је прошле године била котирана на високом 4. месту. Како наводе у питању је српска салата пореклом из Ниша и Лесковца.

Салата се прави од комбинације празилука, парадајза, печене паприке, љуте паприке, белог лука, соли и уља. Поврц́е се исецка, зачини сољу и покапа уљем.

Комбинација се затим добро измеша и охлади пре сервирања. Моравска салата је посебно популарна током врелих летњих месеци.

Може се послужити као предјело, прилог уз месо са роштиља, а понекад и као главно јело уз парче тврдог сира и хлеба (за умакање).

Белолучене паприке

Нешто нижу оцену - 4.1 имају Белолучене папирке што им на овој листи обезбеђује 30. позицијиу.

Како наводе на сајту Тасте Атлас, Белолучене паприке су здрава српска салата направљена од комбинације печене паприке, белог лука, сирц́ета, соли, уља и першуна.

Српска салата

Иако на листи има оцену 3.7 Српска салата такође је ушла у избор најбољих 100 и то на 81. месту.

Ову салату Тасте атлас је описао као варијацију на чувену бугарску шопску салату.

Шопска салата се прави од парадајза, краставца, сирове или печене паприке, лука и сланог сира. Српска салата је скоро потпуно иста, али изоставља сир из комбинације.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas