Популарни кулинарски портал Тасте Атлас објавио је листу 100 најбоље оцењиених салата, а своје место пронашле су моравска слалата, белолучене паприке и српска салата.
Многе је зачудила класификација Шопске салате као Бугарске, те се на мрежама и повела полемика чија је, а ми вам у наставку решавамо ту полемику и откривамо одакле изворно она потуче, као и које су се то салате из региона још издвојиле.
Моравска салата
Са оценом 4.2 на поменутом порталу Моравска салата заузела је чак 21. место на овој листи. Занимљиво је да је прошле године била котирана на високом 4. месту. Како наводе у питању је српска салата пореклом из Ниша и Лесковца.
Салата се прави од комбинације празилука, парадајза, печене паприке, љуте паприке, белог лука, соли и уља. Поврц́е се исецка, зачини сољу и покапа уљем.
Комбинација се затим добро измеша и охлади пре сервирања. Моравска салата је посебно популарна током врелих летњих месеци.
Може се послужити као предјело, прилог уз месо са роштиља, а понекад и као главно јело уз парче тврдог сира и хлеба (за умакање).
Белолучене паприке
Нешто нижу оцену - 4.1 имају Белолучене папирке што им на овој листи обезбеђује 30. позицијиу.
Како наводе на сајту Тасте Атлас, Белолучене паприке су здрава српска салата направљена од комбинације печене паприке, белог лука, сирц́ета, соли, уља и першуна.
Српска салата
Иако на листи има оцену 3.7 Српска салата такође је ушла у избор најбољих 100 и то на 81. месту.
Ову салату Тасте атлас је описао као варијацију на чувену бугарску шопску салату.
Шопска салата се прави од парадајза, краставца, сирове или печене паприке, лука и сланог сира. Српска салата је скоро потпуно иста, али изоставља сир из комбинације.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО