Предлог за укусни породични ручак, идеално за хладније дане
Ринфлајш је право јело за породичне ручкове, идеално за хладније дане.
У преводу са немачког језика значи- говеђе месо. Најчешће се спрема недељом у Војводини, али се његова
популарност проширила и на остале крајеве. Спрема се изворно од говеђег меса, али га неке домаћице спремају и са кокошјим. Основа је месо кувано у супи, са поврћем, па се уз њега припремају и специјални сосеви од белог лука и сирћета, пасираног парадајза или рена.
Од поврћа се ставља: кромпир, шаргарепа и целер, па се оно уз скувано месо, преливено сосом и зачињено служи као главно јело, а од преостале текућине и мало насецканог поврћа из шерпе, уз додатак резанаца прави супа.
За ринфлајш вам је потребно ( састојци за 4 особе):
. већи комад меса од говедине, добро би било са коском ( идеална би била јунећа плећка) . 4-5 шаргарепе
. корен целера средње величине
. паштрнак
. першун
. 2 листа ловора
. 5 средњих кромпира
. бибер, со, вегета
. за сос са белим луком: 3 чена белог лука, мало уља, сирће
Прочитајте још: Нема јој равне: Слана торта са надевом који ће опчинити сва ваша чула(РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Фото: Схуттерстоцк
Припрема:
У дубоку шерпу сипате око 2л воде и убаците месо исечено на комаде средње величине. Кувајте га неких 15мин, док не пусти маст, а затим ту воду проспите. Налијте нову воду у шерпу са месом, па убаците поврће насечено по жељи ( најбоље по дужини шаргарепу, зелен), кромпир ољуштите и исеците на крупније коцке и он се убацује тек при крају. У шерпу са месом и поврћем додајте још ловоров лист, па мало посолите и додајте бибер. Све заједно кувајте поклопљено на лаганој ватри око 1х све док месо не омекша, и затим додајте и кромпире. Када поврће и месо буду готови, извадите их из воде ( оставите мало шаргарепе и зелени и исечене на коцкице, за супу). Затим у супу убаците резанце, и насецкан першун, и тако ћете добити праву, фину говеђу супу.
Сос од белог лука: насецкати 2-3 чена, додати мало соли, ставити кашику уља и 2-3 кашике сирћета, и све промешати
Прочитајте још: Много здравија и укуснија верзија омиљеног намаза: Направите сами СЕНФ по једноставном рецепту (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Скувано месо и поврће служити са вегетом, и преливено сосом.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ