Oglas
· · Komentari: 0

3 SRPSKE SALATE se našle u TOP 100 najboljih na svetu: Obožavaju ih i stranci

Popularni kulinarski portal Taste Atlas objavio je listu 100 najbolje ocenjienih salata, a svoje mesto pronašle su moravska slalata, belolučene paprike i srpska salata.

1724746874_shutterstock_1825590404.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnoge je začudila klasifikacija Šopske salate kao Bugarske, te se na mrežama i povela polemika čija je, a mi vam u nastavku rešavamo tu polemiku i otkrivamo odakle izvorno ona potuče, kao i koje su se to salate iz regiona još izdvojile.

Moravska salata

Sa ocenom 4.2 na pomenutom portalu Moravska salata zauzela je čak 21. mesto na ovoj listi. Zanimljivo je da je prošle godine bila kotirana na visokom 4. mestu. Kako navode u pitanju je srpska salata poreklom iz Niša i Leskovca.

Salata se pravi od kombinacije praziluka, paradajza, pečene paprike, ljute paprike, belog luka, soli i ulja. Povrće se isecka, začini solju i pokapa uljem.

Kombinacija se zatim dobro izmeša i ohladi pre serviranja. Moravska salata je posebno popularna tokom vrelih letnjih meseci.

Može se poslužiti kao predjelo, prilog uz meso sa roštilja, a ponekad i kao glavno jelo uz parče tvrdog sira i hleba (za umakanje).

Belolučene paprike

Nešto nižu ocenu - 4.1 imaju Belolučene papirke što im na ovoj listi obezbeđuje 30. pozicijiu.

Kako navode na sajtu Taste Atlas, Belolučene paprike su zdrava srpska salata napravljena od kombinacije pečene paprike, belog luka, sirćeta, soli, ulja i peršuna.

Srpska salata

Iako na listi ima ocenu 3.7 Srpska salata takođe je ušla u izbor najboljih 100 i to na 81. mestu.

Ovu salatu Taste atlas je opisao kao varijaciju na čuvenu bugarsku šopsku salatu.

Šopska salata se pravi od paradajza, krastavca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Srpska salata je skoro potpuno ista, ali izostavlja sir iz kombinacije.

(Kurir)

BONUS VIDEO

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas