Popularni kulinarski portal Taste Atlas objavio je listu 100 najbolje ocenjienih salata, a svoje mesto pronašle su moravska slalata, belolučene paprike i srpska salata.
Mnoge je začudila klasifikacija Šopske salate kao Bugarske, te se na mrežama i povela polemika čija je, a mi vam u nastavku rešavamo tu polemiku i otkrivamo odakle izvorno ona potuče, kao i koje su se to salate iz regiona još izdvojile.
Moravska salata
Sa ocenom 4.2 na pomenutom portalu Moravska salata zauzela je čak 21. mesto na ovoj listi. Zanimljivo je da je prošle godine bila kotirana na visokom 4. mestu. Kako navode u pitanju je srpska salata poreklom iz Niša i Leskovca.
Salata se pravi od kombinacije praziluka, paradajza, pečene paprike, ljute paprike, belog luka, soli i ulja. Povrće se isecka, začini solju i pokapa uljem.
Kombinacija se zatim dobro izmeša i ohladi pre serviranja. Moravska salata je posebno popularna tokom vrelih letnjih meseci.
Može se poslužiti kao predjelo, prilog uz meso sa roštilja, a ponekad i kao glavno jelo uz parče tvrdog sira i hleba (za umakanje).
Belolučene paprike
Nešto nižu ocenu - 4.1 imaju Belolučene papirke što im na ovoj listi obezbeđuje 30. pozicijiu.
Kako navode na sajtu Taste Atlas, Belolučene paprike su zdrava srpska salata napravljena od kombinacije pečene paprike, belog luka, sirćeta, soli, ulja i peršuna.
Srpska salata
Iako na listi ima ocenu 3.7 Srpska salata takođe je ušla u izbor najboljih 100 i to na 81. mestu.
Ovu salatu Taste atlas je opisao kao varijaciju na čuvenu bugarsku šopsku salatu.
Šopska salata se pravi od paradajza, krastavca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Srpska salata je skoro potpuno ista, ali izostavlja sir iz kombinacije.
(Kurir)
BONUS VIDEO