Произвођачи вина константно покушавају да нађу најбољи начин за складиштење својих вина. У потрази за хладним и мирним местом са константном температуром, долазе до занимљивих складишта, као што је например - морско дно!
Сматра се да подводни услови - потпуни мрак и константна температура - убрзавају процес старења, додајући комплексност вину. Вина се спуштају у море у металним кавезима помоћу мале дизаилице, обично са рибарског чамца. Након тога вино се обилази са времена на време и проверавају се сензори који прате температуру и притисак воде око вина.
Прочитајте још: Да ли знате како се ПРАВИЛНО ПОСТАВЉА СТО? Битан је распоред сваког елемента (ВИДЕО)
Али то има своју цену - техника кошта 25-70% више за винара од одлежавања вина на у нормалном винском подруму, због потребне логистике. Предузетници улажу у овај сектор „мислећи да то није хир, већ техника која може бити веома корисна и додају квалитете вину који га чине привлачнијим за јавност.
Вино које одлежава под морем, са својим плимама, струјама и таласима, може бити „веома грубо“, тако да је најбоље радити са „веома робусним винима“, рекао је главни енолог "Црусое Треасуре" винарије, Антонио Палациос. Компанија сарађује са винаријама из различитих делова Шпаније, а пошто није ограничена системом географских ознака, односно ознаком заштите порекла везаном за место производње вина, може да меша различите сорте грожђа из више региона.
Боце иду 20 метара испод мора, где одмарају шест до 12 месеци у металним кавезима.
Марија Ненси Кастро Родригез, власница Бодега Палмера Цастро и Маган, наглашава да је ова ниша још увек у пионирској фази. „Постоји мало информација, нема библиографије, нема аналитичке основе ни праксе“, рекла је она. Вина одлежана под водом још увек су углавном непозната и тешко их је пронаћи у ресторанима и продавницама."
„Желели бисмо да постоји више свести о концепту подводног вина од стране потрошача и професионалаца“, рекао је Палациос.