Да ли знате зашто се чаша овог пића увек сипа једну трећину чаше?
Вино је једна бескрајна прича која тече хиљадама година уназад, и може да се прича на безброј различитих начина.
Ово није само пиће, то је традиција и историја која траје вековима. Вино је софистицирано пиће, названо и 'пиће богова', за које су потребне године да би се постигао савршен укус. Свака боца, ферментисана је науком, историјом и љубављу ка овој текућини.
Занимљивих чињеница о његовој специфичности и начину стварања има пуно, а ово је један од начина да се прикаже
колико је велик, узбудљив и богат вински свет, који није резервисан само за познаваоце вина.
Прочитајте још: НАЈБОГАТИЈИ ЧОВЕК НА СВЕТУ, УВЕК ПОСТАВЉА 2 ПИТАЊА НА РАЗГОВОРУ ЗА ПОСАО: На друго, је само ОНА успела да одговори (ФОТО)
- Да би утолили жеђ, људи су пре много векова пили вино уместо воде. У то време, питка и чиста вода није била лако доступна, а природна ферментација током прављења вина, могла је да убије клице изазване тифусом (салмонелом) и колером, наводи Неwсwеек.
- Током раног римског доба, женама је било забрањено да пију вино. Жене које су њихови мужеви ''ухватили'' на делу да пију вино, могле су чак бити и убијене.
- Жене су подложније дејству вина од мушкараца, делимично због биологије, јер жене имају мање ензима у слузници потребних за изградњу алкохола.
Фото: Схуттерстоцк
- Широм света постоји 10.000 сорти винског грожђа. Највише домаћих сорти грожђа има Италија- чак 377.
- Грожђе је воће са највише садница у целом свету. А од 1 тоне грожђа, може се произвести 720 боца вина.
- Неки људи имају страх од вина, а ова појава се назива енофобија.
- У старој Грчкој, домаћин вечере је пио први гутљај вина да би се уверио да вино које се служи гостима није отровано.
- ''Арома'' је израз за мирис младог вина, док је ''Мелоу'' за старо вино.
- Дегустатори вина врте чашу са вином пре отпијања, да би ослободили његове ароме. Они такође, не пуне чашу више од једне трећине да би оставили простор где се ове ароме могу скупити.
Прочитајте још: Спас у задњи час: Како отворити флашу ВИНА БЕЗ ОТВАРАЧА?
- Током дегустације вина, у реду је испљунути вино. Када присуствујете таквим догађајима, прихватљиво је да попијете гутљај и држите га у устима неколико секунди, а затим одлучите да га прогутате или не. Тако се омогућује гостима да пробају мноштво вина- а да се не опију!
- Највећа боца вина је ''Небукаднезар'', а њена запремина једнака је 20 боца регуларне величине, или око15 литара вина.
- Топ 3 земље- произвођача вина у свету су Француска, Шпанија и Италија. Калифорнија је на 4.месту, а Кина на 5.
- Иако на 5. месту по глобалној производњи вина, Кина је лидер у производњи црвеног вина. Разлог не лежи у укусу већ у боји, јер се сматра да је црвена боја срећна у кинеској култури.
- Наздрављање је настало у старом Риму, када су задржани делови грчке традиције. Некада се то радило испуштањем парчета хлеба у вино, да се ублаже горки укуси.
-Вино се раније чувало у врећама од козје коже. Енглез, Сир Кенелм Дигби, изумео је тамнозелену боцу вина у 17.веку, коју данас сви познајемо.
- Вино се прави од грожђа, али не од оног стоног које се може купити у маркету, већ од посебних сорти грожђа.
Прочитајте још: Колики је рок трајања ФЛАШЕ ВИНА НАКОН ОТВАРАЊА? Поведите рачуна, после одређеног времена не би их требало конзумирати
- Постоји исправан и погрешан начин држања чаше вина: правилан је држање за дршку, како рука не би загрејала чашу и повећала му температуру.
- За вина са чеповима, флаше се чувају у лежећем положају како се чеп не би смањио и осушио, те спречило да он евентуално упадне у флашу.
- Постоји 400 различитих врста храста од којих се прави бурад за вино.
Фото: Схуттерстоцк
- Када бирате вино уз јело, тежа храна иде уз теже вино. Црвено вино се обично служи уз црвено месо, док се бело служи уз пилетину или рибу. Када је у питању упаривање са десером- идите на слатка десертна вина.
- Слаткоћа вина се смањује када га охладите. Црно вино, међутим, губи свој вићни укус ако постане превише топло.
- Боја у вину је заправо пигмент, који се налази у опни грожђа и боји вино приликом издвајања сока или током ферментације. Она је прва информација коју добијете о вину, нуди наговештаје о стилу, укусу и понајвише старости течности у чаши, може вам рећи толико тога, а да опет засигурно не спознате ништа.
- Розе вино се добија на тај начин што се при изради белог вина заправо прерађује црно грожђе, а продужи контакт сока са грожђаном опном док се не појави жељена пинк боја.
- Бела вина старећи добијају боју, прелазец́и од лимунасте до златне, амбер и на крају смеђе.
- Црвена вина напротив губе боју старењем и оксидацијом. Могу почети с тамно љубичастим или рубин нијансама, прец́и на гранит, те на крају попримити боју цигле. Порто вина произведена од црног грожђа, након деценија старења могу изгледати златно-браон у чаши. Да ли то значи да према боји можемо знати колико је вино старо? Боја јесте користан наговештај, али ниво и брзина оксидације далеко су од униформних, и доста зависе од начина на који се вина праве, сазревају и чувају.
Колико је вино здраво, говори и чињеница да га многи здравстени стручњаци препоручују уз оброк, али тајна је у умерености.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ