Данас је врло тешко наћи поврће и воће које није третирано разним пестицидима, фунгицидима и инсектицидима како би било отпорније, веће, лепшег изгледа, дужег трајања
За разлику од банане или чак агрума, боровнице немају кору која би их заштитила. Потпуно су изложене опасностима узгоја, бербе, отпреме и складиштења.
- Бобичасто воће мора обавезно да се опере како бисте уклонили све нечистоће, бактерије или остатке који се могу налазити на површини бобица од узгоја, бербем трансспорта... - каже портал Реал Симпле Мередитх Мелендез, агенткиња за пољопривреду и природне ресурсе Америке.
Мелендез каже да се без обзира на то да ли су боровнице органске, с пијаце, купљене у продавници или од комшије, увек морају прати на исти начин.
Боровнице не треба прати чим се донесу кући. Треба их опрати непосредно пре јела. Међутим, када боровнице донесете кући, прегледајте их и баците све бобице које су труле.
- То се ради како би се спречило ширење трулежа на остале бобице. Ако не намеравате одмах да их једете, ставите их у фрижидер. Препоручујемо прање производа непосредно пре јела, јер ако их оперете и ставите у фрижидер то им може скратити рок трајања због повећаног нивоа влаге - објашњава Мелендез.
- Бобичасто воће треба нежно опрати под хладном водом, лагано мешајући ручно бобице како би вода могла да протече са свих страна. Ако користите цедиљку, премештајте бобице рукама онолико дуго колико је потребно да их потпуно оперете - додаје она.
Након што сте добро опрали бобице, осушите их крпом или папирним убрусом. Онда су спремне за јело.
(Ало)
Бонус видео: