Скоро милион српских туриста летовало је 2019. године у Грчкој, што је повећање од десет одсто у односу на претходну годину
Иако су од прошле године у Грчкој у тренду потпуно нова одредишта и другачији начин одмора, српски туристи и даље највише воле север Егејског мора.
Осмех испод бркова
Грчка је омиљена дестинација српских туриста и број наших туриста на Егејском мору сваке године је све већи. Међутим, Софија Лазариду, директорка Туристичке организације Грчке, сматра да не треба увек истицати бројке и статистичке податке, већ срдачан однос који имају грчки домаћини и српски гости.
Прочитајте још: Цвијета је била у Долини СМРТИ из које се многи нису ВРАТИЛИ, а прочитајте како је она УСПЕЛА
Лазариду сматра да главни разлог зашто српски туристи већ деценијама обожавају Грчку лежи у безбедности, коју пружа ова земља, али и међусобној блискости, јер наше госте у овој земљи увек дочекују са осмехом.
- Грчка нуди највише избора и најразличитији одмор од осталих одредишта у Медитерану по свачијем укусу, од луксуза до приступачног летовања за свачији џеп, али српским туристима се највише допада међусобно разумевање које имају са домаћинима - каже Лазариду.
Грчка има 3.000 острва и 13.767 километара обале
Последњих година Грчка полако мења имиџ и од дестинације која је чувена по мору и сунцу, полако постаје одредиште на којем сезона траје 365 дана. Поред "градског предаха", изузетно је попуалрно пешачење по Олимпу и осталим планинама, кајакинг, роњење и активан одмор.
Софија Лазариду: Када сте у Грчкој поручујте локалну храну и осетите аутентичне мирисе и укусе Фото: Лична архива
Папуцаки и сиртаки
Грчка све више промовише унутрашњост земље која има пријатнију климу од врелих летовалишта, нуди зенило, јединствена села, богату историју, насмејане људе и невероватну локалну различитост.
Унутрашњост Грчке, каже Лазариду, крије реке и језера, замкове и манастире, кањоне и винограде.
Пошто су Грци међу најдуговечнијим Европљанима већ годинама се верује да је узрок томе медитеранска храна која се базира на маслиновом уљу.
- Традиционалну грчку гастрономију чине маслине, риба, воће, поврће, месо и вино, а када се томе додају мед и јогурт, јасно је зашто смо ми Грци толико дуговечни – истиче Лазариду.
Она каже да грчки сто у кафани подсећа на шарену слику насликану да пружи уживање. Од античког доба до данас, грчка филозофија "срећног живота" је дружење, ритуано дељења са драгим особама и опуштена атмосфера.
- Када путујете по Грчкој увек поручујте локалну храну да би осетили свеже мирисе и нове укусе – саветује Лазариду.
Прочитајте још: Петком у Сремској Митровици сви једу РИМСКИ ХЛЕБ, шта мислите зашто?
У Националној асоцијацији туристичких агенција ЈУТА очекују да ће и предстојећег лета највећи број српских туриста летовати у Грчкој.