Римљани су знали за неколико врста хлеба, углавном од киселог теста и јео се свакодневно, па отуд и назив "хлеба и игара", као две најбитније ствари у животу
Римски цар Пробус је засадио први чокот грожђа на Фрушкој гори и научио Сремце да праве вино. Када се томе дода и рецептура за хлеб - добија се хедонистичко уживање блиско некадашњим Римљанима.
Римски хлеб само петком у Сремској Митровици прави Апелина пекара, али може да се једе и у посебним приликама, као што је Вински парк (прва субота у јулу) или током тродневног фестивала Царски Сирмијум (последњи викенд у августу).
Прочитајте још: Цвијета је била у Долини СМРТИ из које се многи нису ВРАТИЛИ, а прочитајте како је она УСПЕЛА
Овај хлеб је направљен према рецептури неколико рисмких хлебова од киселог теста. Најчешће је прављен у округлом или четвртастом облику са линијама, попут кришки, како би се лакше ломио. Изузетно је богатог укуса, јер се прави од брашна чије се зрно меље каменом.
Хлеб може да се купи само петком и кошта 200 динара
Сремска Митровица обилује туристичким атракцијама, а једна од највећих је локалитет Сирмијум, јер овај град је настањен у континуитету 7.000 годинама. Најбољи начин да се упозна овај крај Србије је тура Путевима вина која почиње у Сирмијуму и наставља до винограда и винарија, а укључује комплетно путовање кроз време које има и мирис и укус.
Прочитајте још: У царској Русији важио је за ИЗУЗЕТАН ЛЕК, а излечио је Чехова и Толстоја - сада га можете спремити сами код куће
Једна од најзанимљивијих модерних атракција је споменик Мангулица и пулин, укусно прасе и њен чувар. Створена је и традиција да се младенци сликају са њима, па млада зајаше мангулицу, а младожења пулина, као симбол плодности и верности.