Skoro milion srpskih turista letovalo je 2019. godine u Grčkoj, što je povećanje od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu
Iako su od prošle godine u Grčkoj u trendu potpuno nova odredišta i drugačiji način odmora, srpski turisti i dalje najviše vole sever Egejskog mora.
Osmeh ispod brkova
Grčka je omiljena destinacija srpskih turista i broj naših turista na Egejskom moru svake godine je sve veći. Međutim, Sofija Lazaridu, direktorka Turističke organizacije Grčke, smatra da ne treba uvek isticati brojke i statističke podatke, već srdačan odnos koji imaju grčki domaćini i srpski gosti.
Pročitajte još: Cvijeta je bila u Dolini SMRTI iz koje se mnogi nisu VRATILI, a pročitajte kako je ona USPELA
Lazaridu smatra da glavni razlog zašto srpski turisti već decenijama obožavaju Grčku leži u bezbednosti, koju pruža ova zemlja, ali i međusobnoj bliskosti, jer naše goste u ovoj zemlji uvek dočekuju sa osmehom.
- Grčka nudi najviše izbora i najrazličitiji odmor od ostalih odredišta u Mediteranu po svačijem ukusu, od luksuza do pristupačnog letovanja za svačiji džep, ali srpskim turistima se najviše dopada međusobno razumevanje koje imaju sa domaćinima - kaže Lazaridu.
Grčka ima 3.000 ostrva i 13.767 kilometara obale
Poslednjih godina Grčka polako menja imidž i od destinacije koja je čuvena po moru i suncu, polako postaje odredište na kojem sezona traje 365 dana. Pored "gradskog predaha", izuzetno je popualrno pešačenje po Olimpu i ostalim planinama, kajaking, ronjenje i aktivan odmor.
Sofija Lazaridu: Kada ste u Grčkoj poručujte lokalnu hranu i osetite autentične mirise i ukuse Foto: Lična arhiva
Papucaki i sirtaki
Grčka sve više promoviše unutrašnjost zemlje koja ima prijatniju klimu od vrelih letovališta, nudi zenilo, jedinstvena sela, bogatu istoriju, nasmejane ljude i neverovatnu lokalnu različitost.
Unutrašnjost Grčke, kaže Lazaridu, krije reke i jezera, zamkove i manastire, kanjone i vinograde.
Pošto su Grci među najdugovečnijim Evropljanima već godinama se veruje da je uzrok tome mediteranska hrana koja se bazira na maslinovom ulju.
- Tradicionalnu grčku gastronomiju čine masline, riba, voće, povrće, meso i vino, a kada se tome dodaju med i jogurt, jasno je zašto smo mi Grci toliko dugovečni – ističe Lazaridu.
Ona kaže da grčki sto u kafani podseća na šarenu sliku naslikanu da pruži uživanje. Od antičkog doba do danas, grčka filozofija "srećnog života" je druženje, rituano deljenja sa dragim osobama i opuštena atmosfera.
- Kada putujete po Grčkoj uvek poručujte lokalnu hranu da bi osetili sveže mirise i nove ukuse – savetuje Lazaridu.
Pročitajte još: Petkom u Sremskoj Mitrovici svi jedu RIMSKI HLEB, šta mislite zašto?
U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija JUTA očekuju da će i predstojećeg leta najveći broj srpskih turista letovati u Grčkoj.