Омиљено цвеће наших бака - драгољуб је одличан антибиотик, али и укусан састојак салате.
Драгољуб је једногодишња цветница која потиче из Перуа, где су га користили за лечење рана и инфекција на кожи.
Листови су му округли, плавозелени, са јарко наранџастим цветовима који трају од јула до октобра.
Садржи много витамина Ц и један је од јаких природних антибиотика јер делује против гљивица и бактерија.
Може да достигне дужину од 30 до 300 центиметара.
Лековита својства
У лековите сврхе се користе свеж лист и зрело семе.
Захваљујући високом садржају витамина Ц, као и испарљивом сумпорном етарском уљу, драгољуб има моћ да уништава разне заразне клице и да спречава прехладу. За јачање имунитета користе се тинктуре и свежа салата од ове биљке.
Захваљујућу сумпорним једињењима подстиче раст косе.
Одличан је лаксатив и диуретик. Побољшава метабилизам и решава проблем надутости.
Прочитајте још: Како да негујете СОБНО ЦВЕЋЕ у ПРОЛЕЋЕ: Испоштујте ова 4 корака и биљке ће вам бити здравије и лепше него икада
Захваљујући сумпорним једињењима, подстиче раст косе, па га често можемо видети као састојак разних шампона и лосиона против опадања косе и перути.
Рецепт за лековиту салату
Шаку свежих листова драгољуба исецкати и помешати са шаком руколе и све прелити специјалним дресингом.
Прочитајте још: Уколико сте АЛЕРГИЧНИ набавите неке од ОВИХ биљака! Помоћи ће вам да више не КИЈАТЕ и нормално дишете! (ФОТО)
Дресинг: У теглицу сипајте мало соли, сок од лимуна, две кашике хладно цеђеног маслиновог уља и пола кашичице љутог сенфа. Добро промућкајте и потом прелијте салату.
Салату можете украсити свежим цветовима ове биљке.