Omiljeno cveće naših baka - dragoljub je odličan antibiotik, ali i ukusan sastojak salate.
Dragoljub je jednogodišnja cvetnica koja potiče iz Perua, gde su ga koristili za lečenje rana i infekcija na koži.
Listovi su mu okrugli, plavozeleni, sa jarko narandžastim cvetovima koji traju od jula do oktobra.
Sadrži mnogo vitamina C i jedan je od jakih prirodnih antibiotika jer deluje protiv gljivica i bakterija.
Može da dostigne dužinu od 30 do 300 centimetara.
Lekovita svojstva
U lekovite svrhe se koriste svež list i zrelo seme.
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, kao i isparljivom sumpornom etarskom ulju, dragoljub ima moć da uništava razne zarazne klice i da sprečava prehladu. Za jačanje imuniteta koriste se tinkture i sveža salata od ove biljke.
Zahvaljujuću sumpornim jedinjenjima podstiče rast kose.
Odličan je laksativ i diuretik. Poboljšava metabilizam i rešava problem nadutosti.
Pročitajte još: Kako da negujete SOBNO CVEĆE u PROLEĆE: Ispoštujte ova 4 koraka i biljke će vam biti zdravije i lepše nego ikada
Zahvaljujući sumpornim jedinjenjima, podstiče rast kose, pa ga često možemo videti kao sastojak raznih šampona i losiona protiv opadanja kose i peruti.
Recept za lekovitu salatu
Šaku svežih listova dragoljuba iseckati i pomešati sa šakom rukole i sve preliti specijalnim dresingom.
Pročitajte još: Ukoliko ste ALERGIČNI nabavite neke od OVIH biljaka! Pomoći će vam da više ne KIJATE i normalno dišete! (FOTO)
Dresing: U teglicu sipajte malo soli, sok od limuna, dve kašike hladno ceđenog maslinovog ulja i pola kašičice ljutog senfa. Dobro promućkajte i potom prelijte salatu.
Salatu možete ukrasiti svežim cvetovima ove biljke.