Одмор у селима Јадра у завичају Вука Караџића, код родбине, последњих година, све је омиљенији за људе, који живе широм Србије, али и Европе и света
Добро "уиграна" друштва домаћина и гостију, међу којима неки стижу и из далеке Америке, чине предах од живота "100 на сат", заиста, онаквим како су живели наши преци.
Прочитајте још: ДАНИЈЕЛА каже да сви страни БЛОГЕРИ питају само за ОВА места у СРБИЈИ (ФОТО)
У селу Руњанима, једном од најлепших у Вуковом завичају, кроз које протиче живописна Жеравија, а близу су и Јадар и Дрина, готово да нема куће у коју, у ове летње дане, не стижу гости. Шљива, која је у целом крају лоше "понела", овде је родила "као никад". Срећни мештани ће, кад дође време да пеку ракију, баш моћи да "накриве капу".
Мештани накривили капу како су шљивици родили!
- Шљивици Руњана су опевани у чувеној епској песми Бој на Лозници, посвећеној историјском догађају од пре више од два века - каже Бранко Митић, чији је шљивик баш берићет родио.
Гости, стари и млади, тресу шљиве, купе их, сипају у каце, али и једу сирове, оним "спакованим" у кнедле, спремају слатко и џем. За све има довољно и то оних правих, непрсканих, здравих као дрен.
Роштиљање под трешњом, окретање прасића и игра на трави...
Роштиљање, уз коришћење остатака трешњевог дрвета, окретање прасаса и јагањаца, дечја игра и забава на травици која мирише на тазе покошену, делови су неписаних садржаја, које "исписују" овдашњи домаћини, који, наравно, спремају и јела наших старамајку, уз понуду сира, кајмака, домаће "мученице", па сокова и све до свежег поврћа из оближњих башта.
Уз шљиву је родила и џанарика за пекмез.
- Где год да одем на одмор, нигде ми није лепше него у овом лепом селу - каже Новосађанин Синиша Пераћ, а то мишљење дели његов отац Драго, зет руњански, називајући те лепоте "рајем крај Жеравије".
Прочитајте још: Професорка београдског факултета "УДАРИЛА" на инфлуенсере: Маја покреће иницијативу "Спасимо Ван Гогове СУНЦОКРЕТЕ"
Уз шљиву, одлично је родила и џанарика, чије је "спремање" у пуном јеку, која је благодет јер је ракија од тог воћа, заиста, врхунско српско пиће.Ту су и слатко, џем, пекмез, "љута", суве шљиве са орасима или без њих, лешници чијих је засада све више, па домаћи сир и кајмак, јагњетина, прасетина, пилетина, све врсте воћних сокова...
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ