Препуна је витамина, јача кости, садржи влакна, нискокалорична је и фантастична за крвни притисак.
Шљиве имају моћ да јачају кости, смањују ризик од оболевања од рака дебелог црева, а конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола.
Прочитајте још: Тако ОБИЧНЕ и тако ЛЕКОВИТЕ: 4 ПОТЦЕЊЕНЕ намирнице која ТРЕБА јести
Антиоксиданси којима обилују шљиве уништавају слободне радикале који могу да доведу до оксидације холестерола, која знатно повећава ризик од можданог удара или високог холестерола.
Садржи витамине, нискокалорична је и одлична за крвни притисак.
Свежа шљива садржи и значајне количине витамина Ц, витамин Б6, бакар, витамине Б2, Б3, К, као и магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 мг на 100 г калијума. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај елемент побринуће се да не дође до коагулације тромбоцита која је "заслужна" за атеросклерозу и друге болести срца.
Прочитајте још: На територији Србије, још од сеобе Словена: Подмлађује и СПРЕЧАВА РАК - њено величанство КРУШКА
Шљива обилује и влакнима, а уз све то је нискокалорична. Зато су шљиве добар избор у случају отежаног пражњења. Дихидроксифенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ