Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈБОГАТИЈЕ СЕЛО НА СВЕТУ: 2.000 душа, само богаташи, али га НИКАД НЕ СМЕЈУ НАПУСТИТИ - иначе губе сав новац (ВИДЕО)

ЧУДЕСАН и тајновит живот у златном селу.

1696020866_78579_selo-huaksi-u-kini_ig.jpg
Фото: Јутјуб принтскрин/The Guardian
Oglas

Хуакси је најбогатије "село" у Кини и представља тешко достижан сан великог броја Кинеза.

Осим по урбанистичкој уређености и привреди која се не зауставља ни на тренутак, Хуакси је познат и по високим животном стандарду који се истиче у односу на остатак Кине.

За 55 година, Хуакси се претворио из сиромашне руралне области у у симбол економске експанзије земље, отелотворене у 326 метара високом хотелу који краси центар села. Луксузни објекат има 60 спратова, 826 соба, а већ у приземљу дочекаће вас 30 милиона фунти вредна статуа бика, направљена од чистог злата.

Питање како је Хуакси од сиромашног села дошло до свог луксуза које га окружује и даље је обавијено велом тајне. Становници о свом богатству не говоре и оно се сматра тајном, а приступ медијима прилично је ограничен.

Зашто се ово место не напушта?

Једноставно, ако га напустите, губите све што сте стекли, тако да је живот у овом селу дословно живот у златном кавезу.

Сваки од две хиљаде становника, колико их овде службено живи, има више од 143 хиљаде долара на банковном рачуну и живи у вили. Заправо, сви живе у потпуно идентичним вилама.

 

Ипак, постоји и цака. Ако село напустите и одлучите да се преселите негде другде, губите све што имате на банковном рачуну и, наравно вилу, па због тог правила готово нико не сме да напусти златно село јер ће остати без ичега и завршити на улици.

Споменимо још и да већина становника ради седам дана у недељи па се поставља питање где уопште и када становници могу потрошити сав тај новац? Очито само у Хуаксију.

Пре 30-ак година ово је село било само једно од сиромашних кинеских села, с популацијом од око 600 становника.

Али, тада је високи партијски званичник Ву Ренбао донео план који је требало да донесе просперитет селу. Ускоро је основао неколико фирми и од сиромаха учинио богаташе.

 

Медији су се за Хуакси заинтересовали 2004, кад је објављено како становник села годишње у просеку заради готово 18 хиљада долара, што је знатно већи износ од оног који можете зарадити у другим кинеским покрајинама.

Како би показали снагу села, 2011. власти су изградиле фасцинантан солитер на 72 спрата, за чију је изградњу потрошено 430 милиона долара. Висина небодера 328 метара, чиме је, примера ради, за четири метра виши од Ајфеловог торња.

За превоз становника користи се хеликоптер, па тако становници у околним градовима могу бити ту већ за десетак минута.

 

Ту је и велики тематски парк у којем се налазе реплике славних грађевина, као што су Кинески зид и Забрањени град. Такође, клубови и барови не постоје, па се многи оправдано питају какав је заиста живот у овом пребогатом, мистериозном селу.

Туризам у Хуаксију је врло заступљен јер многе занима какав је живот у комунистичкој утопији. Са друге стране, бројни посетиоци наводе да се у Хуаксију не могу пронаћи ресторани и продавнице које човек очекује у богатом граду, као и да готово нема где да се потроши новац.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas