Odmor u selima Jadra u zavičaju Vuka Karadžića, kod rodbine, poslednjih godina, sve je omiljeniji za ljude, koji žive širom Srbije, ali i Evrope i sveta
Dobro "uigrana" društva domaćina i gostiju, među kojima neki stižu i iz daleke Amerike, čine predah od života "100 na sat", zaista, onakvim kako su živeli naši preci.
Pročitajte još: DANIJELA kaže da svi strani BLOGERI pitaju samo za OVA mesta u SRBIJI (FOTO)
U selu Runjanima, jednom od najlepših u Vukovom zavičaju, kroz koje protiče živopisna Žeravija, a blizu su i Jadar i Drina, gotovo da nema kuće u koju, u ove letnje dane, ne stižu gosti. Šljiva, koja je u celom kraju loše "ponela", ovde je rodila "kao nikad". Srećni meštani će, kad dođe vreme da peku rakiju, baš moći da "nakrive kapu".
Meštani nakrivili kapu kako su šljivici rodili!
- Šljivici Runjana su opevani u čuvenoj epskoj pesmi Boj na Loznici, posvećenoj istorijskom događaju od pre više od dva veka - kaže Branko Mitić, čiji je šljivik baš berićet rodio.
Gosti, stari i mladi, tresu šljive, kupe ih, sipaju u kace, ali i jedu sirove, onim "spakovanim" u knedle, spremaju slatko i džem. Za sve ima dovoljno i to onih pravih, neprskanih, zdravih kao dren.
Roštiljanje pod trešnjom, okretanje prasića i igra na travi...
Roštiljanje, uz korišćenje ostataka trešnjevog drveta, okretanje prasasa i jaganjaca, dečja igra i zabava na travici koja miriše na taze pokošenu, delovi su nepisanih sadržaja, koje "ispisuju" ovdašnji domaćini, koji, naravno, spremaju i jela naših staramajku, uz ponudu sira, kajmaka, domaće "mučenice", pa sokova i sve do svežeg povrća iz obližnjih bašta.
Uz šljivu je rodila i džanarika za pekmez.
- Gde god da odem na odmor, nigde mi nije lepše nego u ovom lepom selu - kaže Novosađanin Siniša Perać, a to mišljenje deli njegov otac Drago, zet runjanski, nazivajući te lepote "rajem kraj Žeravije".
Pročitajte još: Profesorka beogradskog fakulteta "UDARILA" na influensere: Maja pokreće inicijativu "Spasimo Van Gogove SUNCOKRETE"
Uz šljivu, odlično je rodila i džanarika, čije je "spremanje" u punom jeku, koja je blagodet jer je rakija od tog voća, zaista, vrhunsko srpsko piće.Tu su i slatko, džem, pekmez, "ljuta", suve šljive sa orasima ili bez njih, lešnici čijih je zasada sve više, pa domaći sir i kajmak, jagnjetina, prasetina, piletina, sve vrste voćnih sokova...
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU