Лук је једно од најпопуларнијих поврћа. Ретка су та јела у којима се не налази лук, иако га можда не волите у јелима је неизоставан.
За многе, сецкање лука није тако једноставно. Сигурно сте приметили да вас очи пеку и почињу да сузе. Ово је уобичајен проблем.
Зашто нас ово коренасто поврће тера да плачемо и како то да избегнемо?
Лук садржи једињења сумпора. Када се исече ослобађа једно од ових једињења као гас, назван пропил сулфоксид, који је иритант.
Прочитајте још: Намирнице које НИКАКО не смете да подгревате: Изазивају озбиљне проблеме уколико направите грешку
Ова хемикалија делује као одбрамбени механизам у природи како би спречио животиње да једу лук. Али када га исецкамо за кување, реагује сузама у нашим очима, а онда долазу дои одбрамбеног процеса очију, па крећемо да плачемо како бисмо испрали хемикалију. Неки људи имају осетљивије сузне канале у очима од других, због чега сецкање лука не утиче на све на исти начин.
Како да исецкамо лук а да не пустимо сузу?
Постоји неколико савета и трикова помоћу којих можете да спречите да заплачете док сечете лук. Једна опција је да охладите лук 30 минута пре него што га исечете, јер хладноћа спречава да се сумпор тако лако испусти у ваздуху.