Luk je jedno od najpopularnijih povrća. Retka su ta jela u kojima se ne nalazi luk, iako ga možda ne volite u jelima je neizostavan.
Za mnoge, seckanje luka nije tako jednostavno. Sigurno ste primetili da vas oči peku i počinju da suze. Ovo je uobičajen problem.
Zašto nas ovo korenasto povrće tera da plačemo i kako to da izbegnemo?
Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se iseče oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritant.
Pročitajte još: Namirnice koje NIKAKO ne smete da podgrevate: Izazivaju ozbiljne probleme ukoliko napravite grešku
Ova hemikalija deluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi sprečio životinje da jedu luk. Ali kada ga iseckamo za kuvanje, reaguje suzama u našim očima, a onda dolazu doi odbrambenog procesa očiju, pa krećemo da plačemo kako bismo isprali hemikaliju. Neki ljudi imaju osetljivije suzne kanale u očima od drugih, zbog čega seckanje luka ne utiče na sve na isti način.
Kako da iseckamo luk a da ne pustimo suzu?
Postoji nekoliko saveta i trikova pomoću kojih možete da sprečite da zaplačete dok sečete luk. Jedna opcija je da ohladite luk 30 minuta pre nego što ga isečete, jer hladnoća sprečava da se sumpor tako lako ispusti u vazduhu.