Oglas
· · Komentari: 0

Šta rade iskusne domaćice? Trikovi za pravljenje džema

U toku je sezona pravljenja džemova

1728999564_shutterstock_2090082019.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ukoliko ste entuzijasta koji priprema džem kod kuće, možete da isprobate ove sjajne trikove da spasite tečan džem i dobijete odgovarajuću konzistenciju.

1. Dodajte čia semenke

Čia semenke upijaju sok i vlagu iz voćnog pirea, dajući efekat zgušnjavanja džema bez upotrebe toplote ili dodavanja šećera ili pektina.

2. Koristite kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob je uobičajeno sredstvo za zgušnjavanje džemova, sosova, supa i glazure. Takođe je dobra opcija za džem sa manje dodanog šećera. Jedna stvar koju treba imati na umu kada je kukuruzni skrob kao sredstvo za zgušnjavanje u pitanju, je da džem čini malo mutnim ili mlečnim. Pomešajte kukuruzni skrob sa vodom da napravite kašu, a zatim ga dodajte u mešavinu džema. Pustite da provri, a džem bi trebalo da se zgusne skoro odmah.

3. Probajte komercijalni pektin

Komercijalni pektin pomaže u zgušnjavanju džema napravljenog od voća sa malo pektina, kao što je džem od kupine. Dolazi u obliku praha ili tečnosti. Dodajte pektin u prahu u voćni sok, seckano voće ili proceđen pire pre zagrevanja mešavine džema. Stavite džem da provri na jakoj vatri, a zatim dodajte još šećera. Za tečni pektin, prvo prokuvajte voćni sok ili pire i šećer, a zatim dodajte tečni pektin.

4. Koristite želatin

Iako može biti teško raditi sa njim, želatin je odličan način za spasavanje tečnih džemova. Postoje dva načina da se džem zgusne želatinom, ali je najlakši način da omekšate želatin u vrućoj vodi, a zatim ga dodate u džem dok se kuva.

5. Ponovo prokuvajte

Ako ste napravili džem i sačekali da se ohladi, ali je i dalje tečan, ponovo ga sipajte u šerpu i ponovo prokuvajte. Kuvajte dok džem ne počne da se smanjuje i samim tim se zgusne.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas