Тако је лако.
Тестенина је омиљено јело или прилог широм света, због своје доступности, цене и осећаја ситости који пружа. Ипак, доста је калорична, па се препоручује да је не једете често уколико желите да сачувате витку линију.
Колико год укусна била, тестенина је сама по себи шкроб, који није добар за организам. 100 грама тјестенине садржи око 390 калорија, а већину тога чини скроб, који се у људском организму претвара у шећер, односно "складишти" као сало.
Ипак, научници имају добру вест за све љубитеље тестенине – постоји начин да се смањи број калорија у њој!
Прочитајте још: Сазнајте да ли је РИБА ИЗ КОНЗЕРВЕ уопште здрава
Све што треба да учините јесте да је не једете одмах након кувања, већ да је охладите, па поновно загрејете!
Ово откриће је заправо само случајан закључак до којег се дошло током експеримента у емисији Труст Ме, И’м а доцтор (Веруј ми, ја сам доктор).
Прочитајте још: Идеално за скидање килограма: Вода са краставцем
У њој су испитаницима давали тестенину, а након тога им мерили ниво шећера у крви сваких 15 минута.
Они који су јели свеже скувану тестенину имали су чак двоструко већи ниво шећера у крви, у односу на оне који су јели исте количине тестенине која је прво била охлађена, а потом подгрејана.
Прочитајте још: ПАЖЉИВО! Намирнице које мала деца никако не би смела да једу!
- Након поновног загреавања, скроб у тестенини се више понаша као онај у махунаркама, бананама или зоби - истакао је доктор Крис ван Талекен, који је и заслужан за необично, али важно откриће.
Другим речима, подгрејани остаци ручка или вечере, барем када је реч о тестенини, су пуно здравија опција. На тај начин смањује се ризик од дијабетеса, али и дебљања.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ