Tako je lako.
Testenina je omiljeno jelo ili prilog širom sveta, zbog svoje dostupnosti, cene i osećaja sitosti koji pruža. Ipak, dosta je kalorična, pa se preporučuje da je ne jedete često ukoliko želite da sačuvate vitku liniju.
Koliko god ukusna bila, testenina je sama po sebi škrob, koji nije dobar za organizam. 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini skrob, koji se u ljudskom organizmu pretvara u šećer, odnosno "skladišti" kao salo.
Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine – postoji način da se smanji broj kalorija u njoj!
Pročitajte još: Saznajte da li je RIBA IZ KONZERVE uopšte zdrava
Sve što treba da učinite jeste da je ne jedete odmah nakon kuvanja, već da je ohladite, pa ponovno zagrejete!
Ovo otkriće je zapravo samo slučajan zaključak do kojeg se došlo tokom eksperimenta u emisiji Trust Me, I’m a doctor (Veruj mi, ja sam doktor).
Pročitajte još: Idealno za skidanje kilograma: Voda sa krastavcem
U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta.
Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera u krvi, u odnosu na one koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a potom podgrejana.
Pročitajte još: PAŽLJIVO! Namirnice koje mala deca nikako ne bi smela da jedu!
- Nakon ponovnog zagreavanja, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u mahunarkama, bananama ili zobi - istakao je doktor Kris van Taleken, koji je i zaslužan za neobično, ali važno otkriće.
Drugim rečima, podgrejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o testenini, su puno zdravija opcija. Na taj način smanjuje se rizik od dijabetesa, ali i debljanja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU