За припрему домаћег теста, осим доброг рецепта, важно је да знате и како то раде искусне домаћице. Уколико намеравате да замесите тесто за питу ево неколико корисних савета:
Користите хладан маслац и ледену воду. Такође, кухињска површина треба да буде хладна, да се не налази близу топлог шпорета или поред машине за прање судова. Тесто за пите месите што брже, а на почетку чините то искључиво прстима. Пожељно је и да вам руке буду хладне, али водите рачуна да не ставите превише течних састојака јер ће тесто бити тврдо, сипајте тек толико да га повеже.
За разлику од других врста теста, која се остављају на топлом да би брже надошла, оно за пите треба да се "одмара" барем 15 минута у фрижидеру јер се на тај начин ослобађа глутен, па ће се лакше развући и неће "пасти" током печења.
Тесто разваљајте на охлађеној, лагано побрашњеној површини како се не би залепило. Прво у једном смеру, а онда га окрените за четвртину круга и опет разваљајте. Понављајте док не добијете равномеран облик. Пре печења избоцкајте тесто виљушком како се не би створили мехурићи. Затим ставите папир за печење и кратко га загрејте у рерни. Тесто пеците 12 минута, потом скините папир и пеците још пет минута. Готово је кад je златно и чврсто, а површина сува.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ