Питање које се често поставља у кухињи
Пита се прави од кора, куповних или домаћих, као и разних надева, а може да буде слана или слатка. Прва сазнања о питама датирају још из времена древног Египта и античке Грчке, а касније су их Римљани донели у Еворпу. Свака земља је прилагођавала рецепт својим обичајима и храни, па зато данас постоји пуно различитих начина за њену припрему. На интернету можете да пронађете рецепт за питу по вашој жељи, али у њима не пише увек на којој се темепратури пеку. Као и свако јело и одређене врсте пита се пеку на различитој температури, а и време се разликује у зависности да ли користите коре или тесто.
Оно што је најбитније је то да се све пите, као и различита пецива, пеку у загрејаној рерни. Такође, ако видите да пита током печења може да загори, покријте је влажним пек папиром или алу фолојим, како би се и унутрашност испекла. Ако печете пециво, изаберите вишу температуру око 200-250°Ц, али и ово зависи од врсте пецива. Она се брже суше на мањим темепратурама и губе на укусу. На 240°Ц се пече пита која у себи садржи квасац и то око 45 минута, а за ону са готовим корама вам је потребно 30 минута на температури од 220°Ц. Ако правите питу са лиснатим тестом пеците је на 220°Ц око 30-45 минута.
(Ствар укуса)
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ