Oglas
· · Komentari: 0

Na koliko stepeni se peku pite ili peciva? Evo od čega to zavisi

Pitanje koje se često postavlja u kuhinji

1695636134_381923a442e09a02cf6e219edbdb91b082787910.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pita se pravi od kora, kupovnih ili domaćih, kao i raznih nadeva, a može da bude slana ili slatka. Prva saznanja o pitama datiraju još iz vremena drevnog Egipta i antičke Grčke, a kasnije su ih Rimljani doneli u Evorpu. Svaka zemlja je prilagođavala recept svojim običajima i hrani, pa zato danas postoji puno različitih načina za njenu pripremu. Na internetu možete da pronađete recept za pitu po vašoj želji, ali u njima ne piše uvek na kojoj se temepraturi peku. Kao i svako jelo i određene vrste pita se peku na različitoj temperaturi, a i vreme se razlikuje u zavisnosti da li koristite kore ili testo. 

Ono što je najbitnije je to da se sve pite, kao i različita peciva, peku u zagrejanoj rerni. Takođe, ako vidite da pita tokom pečenja može da zagori, pokrijte je vlažnim pek papirom ili alu folojim, kako bi se i unutrašnost ispekla. Ako pečete pecivo, izaberite višu temperaturu oko 200-250°C, ali i ovo zavisi od vrste peciva. Ona se brže suše na manjim temepraturama i gube na ukusu. Na 240°C se peče pita koja u sebi sadrži kvasac i to oko 45 minuta, a za onu sa gotovim korama vam je potrebno 30 minuta na temperaturi od 220°C. Ako pravite pitu sa lisnatim testom pecite je na 220°C oko 30-45 minuta.

(Stvar ukusa)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas