И један и други компир се лако припремају и могу се уклопити у разна јела.

И обични кромпир и слатки кромпир лако се припремају и могу се уклопити у разна јела. Погледајте на који се начин ово двоје међусобно разликују и знајте који је здравији.
Прочитајте још: Слатки КРОМПИР је добар за срце, а одличан за НОВЧАНИК
Када је реч о поврћу које се може користити у разним јелима и које је свима омиљено, кромпир мора да буде на врху листе. Укусан је, једноставан за припрему и здрав. Популарна сорта кромпира је слатки кромпир.
Прочитајте још: ПРВО правило је да се кува у ХЛАДНОЈ и посољено води, а друго је кључно за ПИРЕ без грудвица
Батат је шкробно и мекано кореновско поврће и може се користити у разним слатким и сланим јелима. Много је разлика између обичног кромпира и слатког кромпира. Ево 5 начина на које се ово два поврћа међусобно разликују.
Породица биљака
Батат припада породици биљака Цонволвулацеае, док је обичан кромпир из породице биљака Соланацеае. Први има смеђу кожу и наранџасто месо, док други има бело месо.
Исхрана
И кромпир и слатки кромпир имају једнаку количину угљених хидрата, масти, протеина и калорија. Батат је богат антиоксидантима, док редовни кромпир садржи једињења која помажу у борби против рака. Батат је богатији одређеним витаминима и минералима од обичног.
Прочитајте још: Куварица Љиљана открила магичне тајне својих рецепата: За младе домаћице има само један САВЕТ

Хемијски индекс
Хемијски индекс се односи на начине на које храна утиче на ниво глукозе у крви. Они који имају виши хемијски индекс (ГИ) од 70, наводно повећавају ниво шећера у крви. Кромпир има ГИ 89, док слатки кромпир ГИ 44-94.
Закључак
Оба кромпира имају корисна биљна једињења и богата су хранљивим састојцима. Али пошто слатки кромпир има нижи гликемијски индекс и богатији је микроелементима од обичног кромпира, каже се да је здравији.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ