I jedan i drugi kompir se lako pripremaju i mogu se uklopiti u razna jela.
I obični krompir i slatki krompir lako se pripremaju i mogu se uklopiti u razna jela. Pogledajte na koji se način ovo dvoje međusobno razlikuju i znajte koji je zdraviji.
Pročitajte još: Slatki KROMPIR je dobar za srce, a odličan za NOVČANIK
Kada je reč o povrću koje se može koristiti u raznim jelima i koje je svima omiljeno, krompir mora da bude na vrhu liste. Ukusan je, jednostavan za pripremu i zdrav. Popularna sorta krompira je slatki krompir.
Pročitajte još: PRVO pravilo je da se kuva u HLADNOJ i posoljeno vodi, a drugo je ključno za PIRE bez grudvica
Batat je škrobno i mekano korenovsko povrće i može se koristiti u raznim slatkim i slanim jelima. Mnogo je razlika između običnog krompira i slatkog krompira. Evo 5 načina na koje se ovo dva povrća međusobno razlikuju.
Porodica biljaka
Batat pripada porodici biljaka Convolvulaceae, dok je običan krompir iz porodice biljaka Solanaceae. Prvi ima smeđu kožu i narandžasto meso, dok drugi ima belo meso.
Ishrana
I krompir i slatki krompir imaju jednaku količinu ugljenih hidrata, masti, proteina i kalorija. Batat je bogat antioksidantima, dok redovni krompir sadrži jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raka. Batat je bogatiji određenim vitaminima i mineralima od običnog.
Pročitajte još: Kuvarica LJiljana otkrila magične tajne svojih recepata: Za mlade domaćice ima samo jedan SAVET
Hemijski indeks
Hemijski indeks se odnosi na načine na koje hrana utiče na nivo glukoze u krvi. Oni koji imaju viši hemijski indeks (GI) od 70, navodno povećavaju nivo šećera u krvi. Krompir ima GI 89, dok slatki krompir GI 44-94.
Zaključak
Oba krompira imaju korisna biljna jedinjenja i bogata su hranljivim sastojcima. Ali pošto slatki krompir ima niži glikemijski indeks i bogatiji je mikroelementima od običnog krompira, kaže se da je zdraviji.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU