Иако имају "гумасту" текстуру, лигње постају жилаве тек када се прекувају
Лигње захтевају мало стручности у припреми како не би биле жилаве. Трик да се добије мекана, гипка текстура је да се брзо кува на јакој ватри или полако на ниској температури, било да се пече, пржи, кува или грилује.
Прочитајте још: Импресивни начини на које можете искористити ПОСУДЕ ЗА ЛЕД: Замрзните кафу или вино (ФОТО)
Ово су савети како да вам лигње буду укусније и мање жилаве:
Лупање
Да бисте омекшали лигње, лагано их лупите неколико пута са сваке стране користећи кухињски чекић или тешки тигањ (пазите да не поцепате месо).
Резање
Након што излупате лигње, исеците их на колутове или траке; оставите пипке целе или преполовите све велике пипке. Да бисте направили колутове лигњи, исеците цевасти део лигњи попречно на жељену дебљину. Да бисте направили траке, исеците дуж видљивог шава који иде дуж тела, а затим га отворите као књигу и исеците.
Куповина
Потражите лигње које имају чврста, сјајна бела тела, са пријатном сланом аромом, попут океана. (Заобиђите све које имају ружичасту или љубичасту нијансу.) Што су лигње мање, то је нежнија текстура. Мастило од лигње је течност од ебановине која даје дубокоморска суштина јелима од тестенине и пиринча.
Чување
Оставите лигње у фрижидеру до 1 дан у затвореној пластичној кеси у посуди са ледом. Лепо се замрзава, без штетног утицаја на укус или текстуру, до 1 месец када се чува у херметички затвореној посуди. За одмрзавање, исперите лигње у врећама под хладном текућом водом.
Припрема
Већина лигњи се продају већ очишћене. Кратко исперите непосредно пре кувања. За сваки случај проверите прстом да није остао неки део неочишћени, јер се често дешава да се фабрички не очисте све лигње довољно добро. Осушите папирним убрусима, радећи брзо да се лигње не залепе. Нарежите их равномерно за равномерно кување.
Размекшавање
Истуците лигње са обе стране пре кувања, без обзира на рецепт. Такође можете да их потопите у лимунов сок 5 минута или их зарежите на једној страни (лигње ће се увијати током кувања ако се не оптерећују).
Кување
Одговарајућа температура и време такође одређују мекоћу лигњи. У принципу, кратко их кувајте на умереној до јакој ватри (30 секунди до 2 минута) или полако на лаганој ватри (најмање 30 минута).
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ