Trebalo bi češće da se nađe na vašem jelovniku
Proso je drevna žitarica koja najveću primenu ima na području u Azije, Južne Americke i nekim delovima Evrope. Ova celovita žitarica bez glutena, takođe postaje sve popularnija kao alternativa pirinču ili kinoi.
Postoji mnogo različitih vrsta prosa i svi oni pripadaju porodici trava. Predstavlja otpornu kulturu i uzgaja se za stočnu hranu i ptičje seme, ali je i popularna hrana za ljude u mnogim delovima sveta zbog svoje visoke nutritivne vrednosti.
Utiče na mršavljenje
Redovna konzumacija prosa podstiče mršavljenje i održavanje željene telesne težine.
Proso pomaže pri mršavljenju prvenstveno zato što je niskokaloričan i ne sadrži gluten. Dijetetičari ističu kako ova namirnica zahvaljujući visokom udelu složenih ugljenih hidrata može da pomogne ljudima koji brinu o svom zdravlju jer podstiče mršavljenje, odnosno ubrzava metabolizam. Isto tako, proso snižava nivo holesterola i održava telesnu težinu pod kontrolom.
Ima i visok sadržaj vlakana što pomaže očuvanju zdravlja probave i sprečava probleme sa zatvorom, prolivom ili nadutosti, a dokazano smanjuje rizik od bolesti srca.
Upotreba prosa
Proso može da se samelje u brašno i da se koristi za pravljenje hleba bez glutena i drugih proizvoda. Oljušteni biserni proso je vrsta koju ćete najverovatnije da pronađete u prodavnicama. On je orašastog, blagog ukusa što ga čini odličnim dodatkom salatama, supama i drugim slanim jelima.
Za kuvanje oljuštenog prosa zakuvajte dve šolje vode u malom loncu na jakoj vatri. Dodajte malo soli i jednu šolju prosa. Nakon što voda ponovno provri, smanjite vatru i kuvajte oko 20 minuta dok ne omekša.