Домаћа кафа је омиљено пиће Балканаца, а њен укус итекако зависи од типа џезве у којој се кува.
За добру, турску кафу, потребно је пар цака и улепшаће вам дан! Сви знамо колико је важно да прва, јутарња кафа буде добра, па иако њена припрема делује једноставно, постоје трикови који праве велику разлику у укусу.
Веровали или не, у великој мери зависи од типа џезве у којој кувате омиљени напитак.
Уобичајен поступак јесте да се вода сипа у џезву, по потреби дода шећер, и загрева се док не прокључа. Међутим, стручњаци кажу да укус и квалитет самог напитка зависе и од саме џезве...
Ево шта треба да знате када купујете посуду за кухање кафе...
Од емајла
Ово су солидни модели по пристојним ценама. Добро се перу и дуго трају. Али ту је и минус - џезва се неједнако загрева, што може покварити укус кафе.
Од керамике
Прилично су скупе, а крхке. Међутим, кафа која се у њима припрема је савршеног укуса, пошто се џезве равномерно загревају и дуго држе температуру, не дозвољавајући да се пиће превремено охлади.
Од алуминијума
Лагане, јефтине добро се загревају. Међутим, неки тврде да се на високим температурама, у контакту са течношћу, ослобађају штетне материје.
Од бакра
Ако унутрашњост џезве није прекривена слојем калаја, прекомерно загревање може довести до ослобађања штетних материја.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ